Jan Schulting

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jan Schulting.

Trefzekere linksbuiten in Heerenveen

De geboortewieg van Jan Schulting staat op 13 januari 1956 in Nij Beets. Hij speelt voor amateurclubs SC Emmeloord en Dijka Steenwijk, maar de beste periode uit zijn voetbalcarrière maakt hij door bij sc Heerenveen. Als linksbuiten speelt hij 332 wedstrijden voor de Friese club en daarin is hij goed voor 65 doelpunten.

Schulting vertrekt in 1983 bij sc Heerenveen uit onvrede over het wisselbeleid van trainer Henk van Brussel. Al na een jaar in Steenwijk keert de aanvaller terug op Sportpark Noord, dat later de naam Abe Lenstra Stadion krijgt. In 1988 neemt hij afscheid als profvoetballer. Promoveren doet hij niet met Heerenveen, maar zijn naam blijft desondanks verbonden aan de club.

Als trainer terug in Heerenveen

Schulting gaat na zijn carrière verder als voetbaltrainer. Als jeugdtrainer zet hij zijn eerste stappen bij sc Heerenveen, waar hij in het seizoen 2016-2017 tijdelijk terugkeert om het vrouwenteam te leiden. Dat blijkt geen succes door een gebrek aan chemie, maar de band met de voetbalclub blijft. Zijn dochter Suzanne Schulting krijgt zelfs nog een huldiging in het Abe Lenstra Stadion na succes op de shorttrackbaan.

Als trainer krijgt Schulting de leiding over teams als BV Veendam, SC Cambuur en FC Omniworld (nu Almere City FC). Verder werkt hij vooral in het amateurvoetbal. Hij traint teams als Broekster Boys, FVC, VVOG, WHC Wezep, SV Urk en Flevo Boys.

De tekst op het bord luidt:

Jan Schulting (Nij Beets, 1956) komt in negen jaar sc Heerenveen tot het respectabele aantal van 332 wedstrijden. De linksbuiten is goed voor 65 doelpunten.

In 1981 levert het elftal onder leiding van Henk van Brussel een enorme strijd voor de volgende ronde in de nacompetitie. Tevergeefs, de 5-1 winst tegen DS’79 blijkt niet genoeg. Hoe groot de teleurstelling ook even is, in het Sportpark Noord beloont het publiek het team met een staande ovatie waarna Schulting weer kan genieten.

Uit onvrede met het wisselbeleid van trainer Van Brussel, stapt Schulting in het seizoen 1983-1984 over naar vv Steenwijk. Een jaar later vraagt Van Brussel hem echter weer naar Heerenveen te komen.

Na zijn carrière als profvoetballer, wordt Schulting trainer van de jeugd van Heerenveen. Vervolgens heeft hij FVC, sc Veendam, VVOG en Jong Cambuur getraind, waarna hij tussen 2004 en 2005 als assistent-trainer bij Cambuur aan de slag is gegaan. Daarna heeft hij bij FC Omniworld en een aantal amateurclubs gewerkt.

Meer Helden van sc Heerenveen