Jeremiah St. Juste

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jeremiah St. Juste.

Jeremiah St. Juste werd op 19 oktober 1996 geboren in Groningen. Met twee broers en één zus groeide hij op in het Groningse Marum, waar de verdediger zijn voetbalcarrière aftrapte in de jeugd van amateurclub SV Marum. In 2007 maakte hij de overstap naar de voetbalacademie van sc Heerenveen.

Jeugdexponent van Heerenveen

De jeugdopleiding van sc Heerenveen functioneerde in de jaren rond 2015 uitstekend. Spelers als Hakim Ziyech, Daley Sinkgraven en Joost van Aken wisten in die periode vanuit de opleiding door te stoten naar de A-selectie. Ook St. Juste (aanvankelijk vooral ‘Jerry’ genoemd) wist het hoogste podium te bereiken vanuit Sportpark Skoatterwâld. Trainer Dwight Lodeweges liet de centrale verdediger op 24 januari 2015 thuis tegen Vitesse (4-1 overwinning) een minuut voor tijd invallen voor Van Aken.

St. Juste mocht in de eerste maanden van 2015 vooral invallen, maar veroverde in april van dat jaar een basisplaats bij sc Heerenveen. Ook in de play-offs om Europees voetbal mocht hij aantreden. De pompeblêdenformatie schakelden Feyenoord uit in de halve finale (na verlenging), maar in de finaleronde bleek Vitesse uiteindelijk een maatje te groot. In het daaropvolgende seizoen bleef St. Juste een vaste waarde, ook nadat Lodeweges opstapte en Foppe de Haan het roer voor de rest van deze jaargang overnam.

Scoren op één voetbalschoen

St. Juste speelde uiteindelijk 75 wedstrijden in alle competities voor sc Heerenveen. Scoren deed hij drie keer. De meest in het oog springende treffer maakte de verdediger thuis tegen Heracles Almelo (3-1). Op eigen helft verloor St. Juste één van zijn voetbalschoenen, maar hij besloot desondanks door te lopen en kreeg het voor elkaar om doeltreffend af te ronden. Zijn goede spel viel op bij Feyenoord, dat hem in de zomer van 2017 voor zo’n 4,8 miljoen euro oppikte in het Abe Lenstra Stadion.

Voor Feyenoord speelde St. Juste twee seizoenen (vijftig wedstrijden). Hoogtepunt was het doelpunt waarmee hij het Italiaanse Napoli vloerde in de Champions League. In augustus 2019 stapte hij over naar het Duitse FSV Mainz 05, dat hem drie jaar later doorverkocht aan Sporting Portugal.

De tekst op het bord luidt:

Jeremiah St. Juste (Groningen, 1996) komt in 2007 als jonge jongen binnen bij sc Heerenveen. In de jaren die volgen groeit hij door hard te werken uit tot één van de parels van de jeugdopleiding. Buiten de trainingen om, bezoekt hij regelmatig de sportschool. Hij heeft één missie: meer doen dan de anderen om uiteindelijk verder te komen. Dat lukt. Zijn ontwikkeling wordt in het seizoen 2013-2014 beloond met een tweejarig contract.

Een seizoen later, op 24 januari 2015 mag St. Juste zijn debuut maken in de thuiswedstrijd tegen Vitesse. Het zijn slechts een paar minuten, want in de negentigste minuut komt hij binnen de lijnen voor het andere talent uit de jeugd: Joost van Aken. Aan het einde van het seizoen wordt zijn ontwikkeling beloond met een nieuw contract. Het seizoen erop groeit de verdediger uit tot basisspeler. Een plek die hij, afgezien van blessures, niet meer weggeeft.

In 2017 vertrekt St. Juste naar Feyenoord om twee jaar later een nieuwe stap te maken, naar FSV Mainz. In de zomer van 2022 volgt een mooie nieuwe stap als hij tekent bij Sporting Clube de Portugal.

Meer Helden van sc Heerenveen