Jerry de Jong

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jerry de Jong.

Jerry Murrien de Jong komt op 29 augustus 1964 ter wereld in Paramaribo, de hoofdstad van Suriname. Op vijfjarige leeftijd verhuist hij naar Amsterdam. Via ASC SDW en AZ’67 komt de verdediger terecht bij Telstar. Tot de zomer van 1987 speelt De Jong hier zijn eerste wedstrijden als profvoetballer.

Speler van het Jaar in Heerenveen

In de tweede helft van het seizoen 1987-1988 strijkt De Jong neer bij sc Heerenveen. Uiteindelijk speelt hij anderhalf jaar voor de Friese club, dat na zijn vertrek bij PSV in 1989 nog een jaar moet wachten op de eerste promotie naar de Eredivisie. De Jong mag van geluk spreken dat de Friezen moeten aantreden in de nacompetitie. Door deze verplichtingen ziet hij af van deelname aan het Kleurrijk Elftal, dat op weg naar Suriname crasht. Vijftien leden van het elftal komen hierbij om het leven, waaronder de broer van Heerenveen-speler Stanley McDonald (Jerry).

De Heerenveen-aanhang eert De Jong in 1989 door hem uit te roepen tot Speler van het Jaar. Hij speelt vijf seizoenen voor PSV en haalt het Nederlands elftal, hoewel hij in beide teams nooit een vaste waarde zal worden. Zijn carrière voert hem daarnaast langs clubs als FC Groningen, FC Eindhoven, MVV Maastricht en het Franse SM Caen. De Jong moet zijn loopbaan voortijdig beëindigen na een mislukte poging om geld op te nemen met de pinpas van MVV-collega Emerson.

Na het beëindigen van diens carrière krijgt De Jong het leven weer op de rails middels maatschappelijke betrokkenheid. Ondertussen kan hij met trots toekijken hoe zijn zoon Nigel de Jong een glansrijke carrière doormaakt.

De tekst op het bord luidt:

Rechtervleugelverdediger Jerry de Jong (Paramaribo, Suriname, 1964) komt in 1987 over van Telstar. Bij sc Heerenveen vormt hij een succesvol trio met laatste man Winnie Haatrecht en middenvelder Stanley McDonald.

In 1989 weet sc Heerenveen na zeven jaar eindelijk weer de nacompetitie te bereiken. Het wordt één met een zwarte rand. De Jong, Haatrecht en McDonald worden opgeroepen voor het Kleurrijke Elftal, maar vanwege de nacompetitie bedanken ze voor de oproep. Een beslissing die hun leven redt. Het SLM-toestel waarin ze zouden hebben gezeten, stort neer. Haatrecht verliest bij de ramp zijn broer. De nacompetitie gaat uiteindelijk verloren. De Jong wordt dat seizoen door de supporters wel verkozen tot Speler van het Jaar en vertrekt uiteindelijk naar PSV.

Meer Helden van sc Heerenveen