Johan Hansma

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Johan Hansma.

De geboortewieg van Johan Hansma staat op 11 juni 1969 in Marknesse. In zijn geboorteplaats zet hij zijn eerste stappen als voetballer bij SVM Marknesse. De centrale verdediger maakt op jonge leeftijd de overstap naar PEC Zwolle, waar hij in augustus 1988 zijn debuut als profvoetballer maakte. Hij blijft hier actief tot halverwege het seizoen 1993-1994.

Aanvoerder van Heerenveen

Heerenveen promoveert in 1993 voor de tweede keer naar de Eredivisie. Met Hansma als winterse versterking weet de Friese formatie zich als dertiende te handhaven. De verdediger groeit uit tot een vaste waarde in het Abe Lenstra Stadion en zal zelfs jarenlang de aanvoerdersband dragen. Tot en met zijn afscheid in 2004 speelt Hansma in totaal 280 doelpunten in het pompeblêdentenue, waarin hij twintig keer wist te scoren.

Hansma maakt verschillende hoogtepunten mee bij sc Heerenveen. Hij speelt zowel de bekerfinale van 1997 (nederlaag tegen Roda JC) als de kleine bekerfinale van 1998 (winst op FC Twente). Hansma is getuige van het officiële Europese debuut van sc Heerenveen in 1998 en scoort zelfs op fraaie wijze tegen Varteks Varazdin, maar de 2-1 zege blijkt niet voldoende om de tweede ronde van de Europacup II te overleven. Na verlenging gaat het mis.

Twee jaar na het Europese debuut speelt Heerenveen opnieuw in een Europees hoofdtoernooi. Als nummer twee van Nederland kwalificeert de formatie van trainer Foppe de Haan zich voor de Champions League, waarin vier punten worden behaald. Hansma draagt in deze periode met trots de aanvoerdersband in het Abe Lenstra Stadion. Na zijn carrière keert hij in een commerciële functie terug om uiteindelijk door te schuiven tot technisch manager. In oktober 2013 moet Hansma wijken.

Na zijn vertrek bij sc Heerenveen gaat Hansma aan de slag voor het voetbaladviesbureau Futuralis. Tegenwoordig is hij actief als technisch manager Almere City FC, dat mede door zijn toedoen voor het eerst in de geschiedenis de Eredivisie bereikt in 2023.

De tekst op het bord luidt:

Johan Hansma (Marknesse, 1969) komt in de winter van 1994 over van FC Zwolle en groeit in Heerenveen uit tot een gezichtsbepalende speler in de defensie. Hij is aanvoerder van het team dat zich in 1998 voor het eerst kwalificeert voor Europees voetbal. In 2000 wordt het nog gekker als sc Heerenveen tweede wordt in de Eredivisie en zich rechtstreeks kwalificeert voor de Champions League.

Hansma’s persoonlijke hoogtepunt is het winnen van de Zilveren Schoen (de op één na beste speler in de Eredivisie) in 1999. Minder graag wordt hij herinnerd aan de met 2-4 verloren bekerfinale tegen Roda JC (1997). Maar liefst elf seizoenen draagt de man uit de Flevopolder met trots de pompeblêden.

In 2010 keert Johan Hansma terug bij sc Heerenveen in de functie als technisch directeur. Die functie bekleedde hij tot 2013.

Meer Helden van sc Heerenveen