Johnny Jansen

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Johnny Jansen.

Jansen ziet op 2 maart 1975 het levenslicht in Heerenveen. Als controlerende middenvelder weet hij de jeugdopleiding van sc Heerenveen te doorlopen, maar in de hoofdmacht komt hij niet verder dan één Intertoto-wedstrijd tegen het Portugese União de Leiria. Jansen speelt nog een aantal seizoenen voor BV Veendam, waaronder enige tijd met Ronny Venema, en sluit vervolgens zijn loopbaan af in het amateurvoetbal (MSC Meppel en SC Olyphia).

Cultuurbewaker in Heerenveen

Jansen keert in 2000 terug naar zijn geboorteplaats. Bij sc Heerenveen zal hij vanaf dat moment verschillende functies beoefenen. Hij fungeert als hoofd jeugdopleiding en zal verschillende jeugdelftallen onder zijn hoede nemen, waaronder Jong sc Heerenveen. Met de beloften weet Jansen in 2016 en 2017 het kampioenschap binnen te halen.

Jansen fungeert bij sc Heerenveen ook jarenlang als assistent-trainer. Onder verschillende trainers doet hij de benodigde ervaring op, waardoor sc Heerenveen het na het ontslag van Jan Olde Riekerink aandurft om hem door te schuiven als eindverantwoordelijke voor het restant van het seizoen 2018-2019. De clubleiding is tevreden over zijn werkwijze en besluit de interim-status om te zetten in een permanente aanstelling.

Als hoofdtrainer krijgt Jansen te maken met de nodige hobbels. Het seizoen 2019-2020 komt door de uitbraak van het coronavirus voortijdig ten einde, waar sc Heerenveen in de daaropvolgende anderhalf jaar maar zelden voor goed gevulde tribunes mag spelen. Begin 2022 keert het publiek weer terug in de stadions, maar door een slechte reeks moet Jansen op 24 januari 2022 wijken als hoofdtrainer. Zijn lange dienstverband komt abrupt ten einde.

Jansen zit bijna anderhalf jaar zonder werk wanneer Safa SC uit Libanon op de stoep staat. De oefenmeester zegt ‘ja’, maar zal door een telefoontje van PEC Zwolle maar kort aanblijven. In de zomer van 2023 keert hij weer terug naar Nederland om opnieuw een blauw-witte formatie onder zijn hoede te nemen. Ditmaal dus geen sc Heerenveen, maar de band met de Friese club zal ongetwijfeld altijd blijven bestaan. Daar doet geen ontslag iets aan af.

De tekst op het bord luidt:

Als speler weet Johnny Jansen bij sc Heerenveen niet door te breken. De controlerende middenvelder vertrekt naar Veendam waar hij mede als gevolg van lichamelijk ongemak moet stoppen met betaald voetbal.

Vanaf 2000 is de Noordwoldiger jeugdtrainer en assistent-trainer bij zijn sc Heerenveen. Als Jan Olde Riekerink in april 2019 wordt ontslagen, neemt Jansen het hoofdtrainersstokje over. Jansen krijgt Heerenveen op de rit en als man van de club heeft hij de gunfactor.

Kernwaarden van de Stellingwerfer zijn: passie, plezier, discipline en energie. Het zijn juist deze waarden die in de loop van 2021 steeds minder terug zijn te zien op het veld. Als sc Heerenveen af dreigt te zakken naar de onderste regionen valt het doek en krijgt Jansen zijn congé.

Meer Helden van sc Heerenveen