Ronny Venema

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Ronny Venema.

Ronny Venema ziet op 16 oktober 1974 het levenslicht in Meppel. Hij groeit op in Wilhelminaoord, waar zijn voetbalcarrière van start gaat bij Old Forward. Via Olyphia uit Havelte maakt hij de overstap naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Een goede vriend van Venema maakt overigens dezelfde keuze: Johnny Jansen.

Onvergetelijk debuut

Venema maakt op 2 april 1995 zijn debuut in het eerste elftal van sc Heerenveen. Het zal een onvergetelijk debuut worden. De rechtsback mag in het Abe Lenstra Stadion meteen aantreden tegen het grote Ajax, dat een maand later de Champions League wint ten koste van het Italiaanse AC Milan. Zijn directe tegenstander Marc Overmars scoort niet en gaat na ruim een uur spelen zelfs naar de kant. Heerenveen komt zelfs op een 2-0 voorsprong en speelt uiteindelijk met 3-3 gelijk.

Door de concurrentie van Ole Tobiasen zit een definitieve doorbraak er (nog) niet in voor Venema. Net als Jansen verhuist de vleugelverdediger naar BV Veendam, waar hij tot de zomer van 1999 zijn voetbalkunsten mag vertonen. Voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan blijven zijn ontwikkeling volgen. Na drie seizoenen keert Venema weer terug naar Friesland.

Scoren in de Champions League

In het seizoen 1999-2000 is Venema de vaste rechtsback van sc Heerenveen. Hij blijft uitstekend overeind en vormt daarmee een waardevolle schakel in het team dat als tweede eindigt in de Eredivisie. Heerenveen mag in 2000 deelnemen aan de Champions League. Met vier punten speelt de Friese club een bescheiden rol in een groep met Valencia, Olympique Lyon en Olympiakos Piraeus, maar Venema zorgt wel voor een blijvende herinnering door op Spaanse bodem een 1-1 gelijkspel tot stand te brengen.

Het doelpunt van Venema in Valencia mag een unicum heten. Niet alleen maakt sc Heerenveen slechts drie doelpunten in de Champions League, maar zelf scoort hij in Friese dienst überhaupt ook maar drie keer. Dat neemt niet weg dat Venema uitgroeit tot een gewaardeerde selectiespeler. De rechtsback komt uiteindelijk tot 160 officiële wedstrijden in het blauw-wit met pompeblêden.

In 2004 krijgt Venema geen nieuw contract aangeboden. Hij speelt nog korte tijd voor aartsrivaal SC Cambuur en sluit zijn carrière af in het amateurvoetbal. Venema blijft verbonden aan de voetballerij door als amateurtrainer aan de slag te gaan en keert als accountmanager terug naar sc Heerenveen.

De tekst op het bord luidt:

Als veertienjarige start Ronny Venema op de voetbalschool om zes jaar later te debuteren tegen Ajax (3-3). Venema bezorgt international Marc Overmars een lastige middag. Na twee jaar laat sc Heerenveen Venema gaan. Bij Veendam ontwikkelt de Stellingwerver zich goed, Heerenveen besluit hem in 1999 terug te halen.

De nuchtere Venema knokt zich in de basis en is jarenlang de onomstreden rechtsback. Zo speel je nog eerste divisie, zo speel je Champions League. In het bal der kampioenen scoort hij in de uitwedstrijd tegen Valencia zijn eerste goal (1-1) in Friese dienst. Na een langdurige blessure vertrekt Venema uit het Abe Lenstra stadion om er drie jaar later als accountmanager in een jasje en dasje terug te keren.

Meer Helden van sc Heerenveen