Jon Dahl Tomasson

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Jon Dahl Tomasson.

Jon Dahl Tomasson komt op 29 augustus 1976 ter wereld in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Als aanvallend ingestelde speler begint hij zijn voetbalcarrière bij het bescheiden Solrød BK. Hij verhuist in 1993 naar Køge BK en komt daar in de kunde met spelersmakelaar Emile Miedema, die hem in 1994 naar het ambitieuze sc Heerenveen haalt. Ook het timmermansoog van voorzitter Riemer van der Velde herkent zijn potentie.

Sensatie in Heerenveen-shirt

Tomasson speelt in de seizoenen 1994-1995 tot en met 1996-1997 voor sc Heerenveen. De aanvallende middenvelder krijgt in zijn eerste seizoen rustig de tijd om te wennen, maar groeit geleidelijk uit tot een sensatie onder leiding van trainer Foppe de Haan. Als beloning mag Tomasson in 1996 de status van Talent van het Jaar in de Eredivisie op zijn erelijst plaatsen en Feanfans wijzen hem aan als Speler van het Jaar.

Met sc Heerenveen speelt Tomasson 96 wedstrijden en daarin fungeert hij 48 keer als afmaker. In mei 1997 speelt hij met de Friese formatie de bekerfinale tegen Roda JC, dat met 2-4 aan het langste eind trekt. Na het seizoen 1996-1997 krijgt Heerenveen te maken met een heuse leegloop. Ook Tomasson vertrekt en wel naar het Engelse Newcastle United.

 

In Newcastle weet Tomasson niet door te breken. Hij keert al na één seizoen terug naar Nederland, waar hij namens Feyenoord zowel de landstitel (1999) als de UEFA Cup (2002) wint. Tomasson scoort zelfs in de finale tegen het Duitse Borussia Dortmund. Tomasson vertrekt na dit succes naar AC Milan en speelt nadien nog voor VfB Stuttgart, Villarreal en opnieuw Feyenoord.

Door fysieke problemen zet Tomasson in 2011 een punt achter zijn carrière. De 112-voudig international van Denemarken blijft actief in Rotterdam, waar hij als assistent-trainer en later hoofdtrainer aan de slag gaat bij Excelsior. Inmiddels staan er met Roda JC, Vitesse (assistent-trainer), Denemarken (assistent-bondscoach), Malmö FF en Blackburn Rovers meer clubs achter zijn naam. Met de Zweedse club wint Tomasson twee landstitels op rij.

De tekst op het bord luidt:

Op 15 januari 1995 debuteert in het Oosterparkstadion een jonge Deense middenvelder. De pas achttienjarige Jon Dahl Tomasson (Kopenhagen, Denemarken, 1976) blijkt al in dat eerste halfjaar met zes doelpunten in achttien duels een regelrechte topaankoop. Dankzij zijn loopvermogen en verbluffende koelbloedigheid voor het vijandelijke doel groeit de nummer 10 uit tot een sensatie in Friesland.

Tomasson wordt in 1996 verkozen tot Talent van het Jaar in het Nederlandse betaald voetbal en wordt door supporters bekroond tot Speler van het Jaar van sc Heerenveen. Mede door de aanvallende middenvelder en zijn Russische kompaan Igor Korneev bereikt sc Heerenveen in 1997 de finale van de Amstel Cup.

Vervolgens verkast Tomasson voor een recordbedrag naar Newcastle United. Later wint hij de UEFA Cup met Feyenoord en de Champions League met AC Milan. Zijn spectaculaire ontwikkeling legt de basis voor een hele serie getalenteerde Scandinavische voetballers die zijn pad naar Heerenveen zal volgen.

Meer Helden van sc Heerenveen