Kees Kist

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Kees Kist.

Cornelis (‘Kees’) Kist komt op 7 augustus 1952 ter wereld in Steenwijk. Hij is een neef van Cees en Teun Kist, die eveneens allebei voor VV Heerenveen hun voetbalkunsten vertonen. Zelf gaat hij als Kleine Kees door het leven.

Doorbraak in Heerenveen

Na het kampioenschap in de Tweede Divisie strijkt Kist in 1970 neer bij VV Heerenveen. De van VV Steenwijk afkomstige aanvaller maakt indruk op Sportpark Noord. In zijn debuutseizoen noteert hij elf doelpunten in 25 officiële wedstrijden, waar de teller in zijn tweede jaar oploopt naar veertien doelpunten in 33 wedstrijden.

Met zijn prestaties in Heerenveen maakt Kist indruk op AZ’67 (nu AZ). In Alkmaar groeit de spits uit tot een icoon. Hij maakt maar liefst 241 doelpunten in 385 wedstrijden voor de Noord-Hollanders. Kist wint niet alleen één landstitel en drie KNVB Bekers met in AZ-shirt, maar hij wint in 1979 ook nog eens als eerste Nederlander de Gouden Schoen als Europees topscorer. Verschillende landgenoten traden nadien in diens voetsporen, waaronder Marco van Basten.

De 21-voudig international van het Nederlands elftal vertrekt in 1982 naar Paris Saint-Germain. Via het Franse Mulhouse en opnieuw AZ strijkt de spits in 1986 opnieuw neer bij sc Heerenveen, waar hij nog twee seizoenen zijn goalinstinct bewijst. Na zijn afscheid in 1988 gaat Kist onder meer aan de slag als amateurtrainer, rapporteur van De Telegraaf en schoenenverkoper.

De tekst op het bord luidt:

Kees Kist (Steenwijk, 1952) start in 1970 zijn carrière bij sc Heerenveen. Kist is een makkelijk en veel scorende spits, met een knalhard schot.

Juist vanwege die kwaliteiten wordt hij in 1972 door AZ’67 ingelijfd. Bij AZ’67 groeit hij uit tot international en wordt hij een topschutter van Europees niveau. In het seizoen 1978-1979 won hij zelfs met 34 goals in de Eredivisie als eerste Nederlandse voetballer de Gouden Schoen (Europees topscorer). Via Paris Saint Germain, Mulhouse en AZ’67 komt Kist in 1986 weer naar Heerenveen, waar hij laat zien dat hij het scoren niet is verleerd. In 1987 zet hij een punt achter een prachtige carrière.

Meer Helden van sc Heerenveen