Michel Vlap

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Michel Vlap.

Jongen van de club

Michel Vlap ziet op 2 juni 1997 het levenslicht in Sneek. In zijn geboortestad mag de aanvallende middenvelder zijn voetbalkunsten vertonen voor amateurclub VV Sneek Wit Zwart, maar al in 2002 verhuist hij naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen. De zoon van voetbaltrainer/analist Jan Vlap blijkt getalenteerd en doorloopt alle jeugdelftallen, hoewel hij door een groeispurt enkele seizoenen weinig ontwikkeling doormaakt.

De jeugdtrainers van sc Heerenveen en Vlap houden vertrouwen in elkaar. Dat blijkt terecht. Op 27 november 2016 maakt de Fries zijn officiële debuut in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-1 nederlaag) door vlak voor tijd Arbër Zeneli af te lossen. Zijn aandeel blijft in het seizoen 2016-2017 beperkt tot één optreden, maar in het daaropvolgende seizoen kent hij zijn definitieve doorbraak door 26 keer in actie te komen voor de Superfriezen. Vlap scoort viermaal.

In de zomer van 2018 komt Sam Lammers op huurbasis naar sc Heerenveen. De spits blijkt een fantastische klik te hebben met Vlap, die als aanvallende middenvelder indruk maakt: 38 officiële wedstrijden, zeventien doelpunten en zes assists. Een volgende stap kan niet uitblijven en tijdens de voorbereiding van 2019 komt de transfer naar Anderlecht rond. Voor zo’n zeven miljoen euro worden beide clubs het eens.

Vlap scoort bij zijn debuut voor Anderlecht en kroont zich in zijn eerste seizoen meteen tot clubtopscorer. Het blijkt niet voldoende om de technische staf definitief voor zich te winnen. De Belgische club brengt hem achtereenvolgens onder bij Arminia Biefeld (Duitsland) en FC Twente. Na een succesvol seizoen maakt Vlap in de zomer van 2022 definitief de overstap naar Enschede. De Fries blijft in het seizoen 2022-2023 lang droog staan, maar uitgerekend tegen SC Cambuur breekt hij de ban. Veel Feanfans juichen mee.

De tekst op het bord luidt:

Michel Vlap (Sneek, 1997) is een waar kind van de club. Als klein mannetje is hij al welkom bij de voetbalschool van sc Heerenveen. Hij doorloopt de hele jeugdopleiding. Tijdens zijn puberjaren ligt het niet voor de hand dat hij gaat slagen als profvoetballer, maar zijn doorzettingsvermogen en wilskracht slepen hem erdoorheen. In februari 2015 tekent hij op zijn zeventiende zijn eerste profcontract bij de club.

Op 27 november 2016 is het zover, in de thuiswedstrijd tegen Ajax mag Michel Vlap zijn debuut maken. Daarna is het opnieuw wachten en de wedstrijden afwerken bij de beloften waar hij kampioen mee wordt. Pas in augustus 2017 mag hij opnieuw invallen. Hoewel hij in het seizoen 2017-2018 al de nodige keren minuten mag maken, is het seizoen erna dat van de grote doorbraak. Hij groeit uit tot sterspeler van sc Heerenveen. Aan het eind van het seizoen wordt dat bekroond met de titel Speler van het Jaar en verdient hij een transfer naar Anderlecht.

Meer Helden van sc Heerenveen