Miralem Sulejmani

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Miralem Sulejmani.

Buiten Nederland is het Sinterklaasfeest niet erg populair, maar op 5 december 1988 krijgen Miljaim en Silvia Sulejmani toch het mooist denkbare cadeau: zoon Miralem komt in Belgrado ter wereld. De aanvaller begint zijn voetbalcarrière bij BSK Batajnica en maakt in 2000 de overstap naar Partizan Belgrado. Sulejmani maakt hier zijn debuut in het betaald voetbal.

Smaakmaker in Heerenveen

Sulejmani mag op stage bij AZ, maar de Alkmaarse club durft het niet aan om hem binnen te halen. Voorzitter Riemer van der Velde durft dat namens sc Heerenveen wel. De Friese club denkt de vliegensvlugge aanvaller voor een opleidingsvergoeding van enkele tonnen te kunnen contracteren, maar Partizan Belgrado legt zich daar niet zonder slag of stoot bij neer. Het gevolg is dat Sulejmani het eerste half jaar niet speelgerechtigd is.

In het seizoen 2007-2008 mag Sulejmani dan eindelijk zijn wedstrijden afwerken voor sc Heerenveen. Op 17 augustus 2007 maakt de Serviër zijn debuut in de doelpuntloze thuiswedstrijd tegen Willem II en speelt meteen de volle negentig minuten. Sulejmani maakt een week later na een lange bal van doelman Brian Vandenbussche de openingstreffer in de uitwedstrijd tegen Ajax, dat uiteindelijk wel een maatje te groot blijkt (4-1).

Sulejmani fungeert in de eerste seizoenshelft vooral als invaller. In diezelfde rol draagt hij met twee assists bij aan de zevenklapper van Afonso Alves thuis tegen Heracles Almelo (9-0). De Braziliaan vertrekt begin 2008 naar Middlesbrough, waardoor de Serviër een aanvalskoppel mag vormen met Gerald Sibon. Heerenveen groeit uit tot een aanvalsmachine. Met veertien doelpunten en elf assists kroont Sulejmani zich tot Talent van het Jaar in de Eredivisie.

Toptransfer naar Ajax

De prestaties van Sulejmani vallen in de smaak bij Marco van Basten. De hoofdtrainer van Ajax is lyrisch en weet de clubleiding te overtuigen om de hoofdprijs neer te tellen voor de jonge Heerenveen-aanvaller: 16,25 miljoen euro. Na Alves is Sulejmani daarmee de duurst getransfereerde speler uit de clubgeschiedenis. De Serviër scoort meteen in diens debuutwedstrijd tegen Willem II, maar kan ondanks 150 officiële duels (38 doelpunten en dertig assists) de hoge verwachtingen niet inlossen.

Sulejmani, die het in Amsterdam moet stellen zonder zijn maatje Danijel Pranjic, vertrekt na vijf seizoenen bij Ajax. De aanvaller speelt twee seizoenen voor Benfica en bivakkeert daarna tot de zomer van 2022 bij het Zwitserse BSC Young Boys.

De tekst op het bord luidt:

Als de pas zeventienjarige Miralem Sulejmani in Heerenveen arriveert, heeft hij grootse plannen. Maar door een FIFA-schorsing mag de jonge Serviër geen wedstrijden spelen. In het tweede jaar gaan alle remmen los. De behendige buitenspeler maakt er een gewoonte van rechtsbacks horendol te draaien. Het is elke veertien dagen feest in het Abe Lenstra stadion als Sibon (20 goals), Bradley (19), Alves (11), Pranjić (10) en ‘Mickey’ Sulejmani (15) de slingers ophangen.

Met zijn snelle, creatieve spel op de linkerflank en zijn ontwapenende persoonlijkheid verovert hij de harten van de feanfans. Ajax betaalt de hoofdprijs, maar gebruikt Sulejmani verkeerd. Riemer van der Velde probeert er tevergeefs een slaatje uit te slaan: ‘Laat hem maar terug komen, we hebben hem binnen zes weken weer op het oude niveau.’

Meer Helden van sc Heerenveen