Oussama Assaidi

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Oussama Assaidi.

Oussama Assaidi komt op 15 augustus 1988 op de wereld in Bouayefer, Marokko. Op jonge leeftijd verhuist hij naar Nederland. In Amsterdam speelt de technisch begaafde Marokkaan veelvuldig op de pleintjes, net als zijn latere sc Heerenveen-collega Luciano Narsingh. Via AVV Zeeburgia, AZ, FC Omniworld (nu Almere City FC) en De Graafschap komt Assaidi in 2008 terecht bij De Graafschap. In Doetinchem speelt hij zich in de kijker bij sc Heerenveen.

Een ’10’ tegen FC Twente

Assaidi maakt op 12 september 2009 zijn debuut in de Derby van het Noorden tegen FC Groningen (0-1 nederlaag). Na 71 minuten valt de vleugelaanvaller in voor de Braziliaan Paulo Henrique. Met drie assists en vier doelpunten in 29 officiële wedstrijden kent Assaidi nog niet meteen een vlammend begin in Friese dienst, al laat hij zich wel gelden door te scoren in het Europa League-duel met Sporting Portugal (1-1).

In het seizoen 2010-2011 komt Assaidi los bij sc Heerenveen. De aanvaller is bij vlagen ongrijpbaar en dat moet vooral FC Twente ontgelden. Op 12 december 2010 is er voor de defensie van de Tukkers geen houden aan. Heerenveen wint in het Abe Lenstra Stadion met 6-2 en Assaidi is bij alle zes treffers betrokken (hattrick, twee assists en een voor Mika Väyrynen verdiende strafschop). Trainer Ron Jans daagt de media na afloop uit om een ’10’ als rapportcijfer uit te delen en Voetbal International besluit gehoor te geven.

Mede dankzij de wervelshow tegen FC Twente mag Assaidi zich de Speler van het Jaar noemen in 2011. De aanvaller blijft nadien nog één seizoen actief voor sc Heerenveen. Met tien doelpunten en acht assists maakte Assaidi opnieuw indruk. Samen met Bas Dost en jeugdvriend Narsingh vormt hij een voorhoede waar iedere tegenstander in de Eredivisie voor vreest. Het complete trio maakt in 2012 een welverdiende transfer.

Waar Dost naar VfL Wolfsburg verkast en Narsingh naar PSV, daar besluit Assaidi om Ajax af te wijzen ten faveure van Liverpool. Voor The Reds speelt hij ‘slechts’ twaalf wedstrijden. De vleugelaanvaller speelt nadien nog voor Stoke City, Al-Ahli en sluit af bij uitgerekend FC Twente. Tegenwoordig is Assaidi werkzaam voor PlayersHome, dat zich richt op het begeleiden van voetballers.

De tekst op het bord luidt:

De soms onnavolgbare dribbelkoning Oussama Assaidi (Beni-Boughafer, Marokko, 1988) zal voor altijd worden herinnerd aan die ene sublieme wedstrijd waarin hem alles leek te lukken. Op 12 december 2010 verslaat sc Heerenveen onder aanvoering van de getructe Marokkaan landskampioen FC Twente: 6-2. Assaidi speelt de defensie van de Tukkers bij vlagen helemaal overhoop. De linksbuiten tekent voor drie doelpunten, twee assists en verdient een strafschop. Trainer Ron Jans: ‘Normaal prijs je als trainer het collectief. Nu wil ik toch wel zeggen dat Oussama Assaidi een tien heeft verdiend.’

Vanwege zijn onnavolgbare spel wordt Assaidi in het seizoen 2010-2011 verkozen tot Speler van het Jaar. De buitenspeler maakt een jaar later een transfer naar de Europese top, maar kan bij Liverpool geen potten breken. Na Stoke City en Al-Ahli beëindigt Assaidi zijn carrière bij FC Twente, de club waartegen hij in dit stadion de wedstrijd van zijn leven speelde.

Meer Helden van sc Heerenveen