Pieter Bijl

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Pieter Bijl.

Espel, een klein dorp in de Noordoostpolder, krijgt er op woensdag 14 oktober 1964 een inwoner bij: Pieter Bijl. De boerenzoon sluit zich op jonge leeftijd aan bij Sportclub Espel. Het is uiteindelijk aan Jan de Wilde, de nieuwe assistent-trainer van Henk van Brussel bij sc Heerenveen, te danken dat hij een kans krijgt om als semiprof aan de slag te gaan.

Zeven seizoenen bij Heerenveen

Na een voorzichtig begin groeit Bijl uit tot een vaste en gewaardeerde speler bij sc Heerenveen. De technisch begaafde middenvelder maakt indruk door een uitstekende mentaliteit te koppelen aan overzicht en een goede traptechniek. Het levert hem zelfs interesse op van Feyenoord, maar de Rotterdamse club wil niet voldoen aan de vraagprijs die voorzitter Riemer van der Velde op tafel wil zien (zo’n 750.000 gulden).

Op zijn 25ste maakt Bijl na zeven seizoenen bij sc Heerenveen alsnog de overstap naar de Eredivisie. De middenvelder verhuist in 1990 naar FC Utrecht. Uitgerekend dat seizoen lukt het de pompeblêdenformatie om onder leiding van Fritz Korbach te promoveren naar het hoogste niveau van Nederland, maar dat avontuur gaat de club dus aan zonder de populaire Bijl. Met de Domstedelingen speelt hij onder meer tegen Real Madrid in de UEFA Cup.

Terug in Friesland

Na vier seizoenen keert Bijl terug naar sc Heerenveen. Trainer Foppe de Haan heeft de Friezen dat jaar voor het eerst in de clubgeschiedenis in de Eredivisie gehouden en bouwt verder aan een glorietijdperk, maar daarin is voor de voormalig publiekslieveling eigenlijk geen plek meer. De hereniging flopt. Bijl besluit zijn profcarrière in het seizoen 1995-1996 af te sluiten bij Go Ahead Eagles en bouwt af bij de amateurs van SV Urk.

Pieter Bijl (rechts) als speler van oud-sc Heerenveen

Onder leiding van voormalig teamgenoot Gertjan Verbeek keert Bijl terug als assistent-trainer. Hij zal die rol bekleden bij zowel Heracles Almelo als sc Heerenveen. Zelf staat hij nog voor de groep van Flevo Boys en Harkemase Boys, maar de rol van trainer past naar eigen zeggen niet bij hem. Bijl trekt zich terug uit het voetbal en gaat in de landbouw werken.

De tekst op het bord luidt:

Pieter Bijl (Espel, 1964) maakt in 1983 de overstap van SC Espel naar sc Heerenveen. In 1984 debuteert hij in het eerste elftal. Met zijn prachtige traptechniek, overzicht, uitstraling en ijzersterke mentaliteit groeit hij uit tot een van de beeldbepalende spelers van de club.

Ook buiten Fryslân valt hij op. Het resulteert onder meer in vier optredens in Jong Oranje. Met sc Heerenveen speelt hij jarenlang in de eerste divisie. De promotie naar de Eredivisie in 1990 luidt meteen zijn afscheid in. Bijl vertrekt datzelfde jaar naar FC Utrecht. Hij keert nog terug bij zijn oude club en sluit uiteindelijk zijn actieve voetbalcarrière in Deventer af. Later is Bijl bij sc Heerenveen trainer van de A-junioren en assisteert bij de beloftes en de A-selectie.

Meer Helden van sc Heerenveen