Radoslav Samardzic

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Radoslav Samardzic.

Radoslav Samardzic ziet op 17 oktober 1970 het levenslicht in Karavukovo. Zijn geboortewieg staat in Joegoslavië, maar tegenwoordig valt deze plaats onder Servië (aan de grens met Roemenië). Samardzic opent zijn voetbalcarrière in het shirt van FK Vojvodina Novi Sad en maakt daar ook zijn debuut als profvoetballer. In 1995 verhuist de aanvaller naar Nederland om zich aan te sluiten bij FC Volendam.

Productieve linksbuiten in Heerenveen

In de zomer van 1997 maakt Samardzic de overstap naar sc Heerenveen. De linksbuiten is behoorlijk op dreef in zijn eerste seizoen: elf doelpunten en negen assists in de Eredivisie. De manschappen van Foppe de Haan grijpen via de reguliere competitie en de KNVB Beker naast Europees voetbal, maar er volgt een herkansing in de vorm van de kleine bekerfinale. In Zwolle wint Heerenveen met 3-1 van FC Twente en verovert daarmee een Europacup II-ticket. Samardzic maakt vlak voor tijd het bevrijdende derde doelpunt.

Samardzic scoort in zijn tweede contractjaar voor sc Heerenveen veertien keer. Zo maakt Sammy de 3-3 in de thuiswedstrijd tegen PSV, dat na 46 minuten nog een 0-3 voorsprong geniet. Ook als aangever blijft de Joegoslaaf van grote waarde voor de Friezen. Dat blijft niet onopgemerkt. Na de competitiestart van het seizoen 1999-2000 maakt Samardzic de overstap naar Feyenoord, dat zo’n anderhalf miljoen gulden voor hem neertelt.

Na de overstap naar Feyenoord beland de carrière van Samardzic in het slop. Voor de Rotterdamse club speelt hij maar veertien officiële wedstrijden, waar ook een uitleenperiode bij RKC Waalwijk niet het gewenste effect oplevert. Samardzic hoopt nog één keer te vlammen door een comeback te maken bij sc Heerenveen, maar verder dan vijf wedstrijden komt hij niet meer. Een glansrijk afscheid blijft uit.


De tekst op het bord luidt:

Radoslav Samardžić (Karavukvo, Joegoslavië, 1970) komt in 1997 over van FC Volendam. Deze transfer wordt dé doorbraak van de Joegoslavische aanvaller. Hij krijgt de liefkozende bijnaam ‘Sammy’. Hij scoort maar liefst 35 doelpunten in dienst van sc Heerenveen. De aanvaller wordt direct in zijn eerste seizoen verkozen tot Speler van het Jaar.

Na twee seizoenen vertrekt Sammy naar Feyenoord, maar daar weet hij geen potten te breken. In 2002 keert hij terug naar sc Heerenveen, maar ook hier kan hij het verschil niet meer maken. In zijn tweede periode komt hij tot slechts vijf wedstrijden.

Meer Helden van sc Heerenveen