Reinder Dolstra

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Reinder Dolstra.

De geboortewieg van Reinder Dolstra staat op 16 februari 1954 in Steenwijkerwold (Eesveen). Hij zet zijn eerste stappen als voetballer bij DOG in Wolvega, maar zijn potentie valt al snel op bij de grote clubs van Noord-Nederland. Mede dankzij diens vader, die onder de indruk raakt van spelers als Abe Lenstra en Marten Brandsma, kiest hij voor een overstap naar VV Heerenveen.

‘Dollie’ stelt Feanfans nooit teleur

In 1974 is VV Heerenveen net een aantal seizoenen actief in de Eerste Divisie. De club laat hem aanvankelijk meedraaien in het tweede elftal, maar in het seizoen 1975-1976 is de tijd rijp om de middenvelder aan het grote werk te laten ruiken. Heerenveen werkt in die tijd met een zeer jong team en dat zorgt er zelfs voor dat de onervaren Dolstra de aanvoerdersband krijgt toegewezen.

Dolstra pakt de verantwoordelijkheid perfect op. Hij groeit uit tot publiekslieveling door elke wedstrijd honderd procent te geven en zijn medespelers te motiveren om hetzelfde te doen. Dolstra speelt in Heerenveen niet alleen op het middenveld, maar ook achter- en voorin als de trainer hem daar nodig heeft. De technische staf kan wat dat betreft altijd rekenen op Dollie.

In 1981 raakt Dolstra zwaar geblesseerd na een botsing met teamgenoot Jan de Boer. Hij knokt zich nog wel terug in het team, maar uiteindelijk moet de middenvelder in 1984 vertrekken na ‘een zakelijk geschil’ met voorzitter Riemer van der Velde. In gesprek met de Leeuwarder Courant zal Dolstra later optekenen: “Ik was de populairste voetballer van het noorden. Van Brussel gebruikte mij vanwege mijn mentaliteit graag als de verpersoonlijking van zijn spel.”

De tekst op het bord luidt:

Reinder Dolstra (Nijeholtwolde, 1954) stroomt in 1976 vanuit de jeugd door naar het eerste van sc Heerenveen, al speelde hij daarvoor ook al in de hoofdmacht.

De immens populaire Dolstra, liefkozend ook wel ‘Dollie’ genoemd, heeft met zijn tomeloze inzet op het middenveld en in de verdediging de harten van veel Heerenveensupporters veroverd. Hij kan goed uitdelen, en zeker zo goed incasseren. Dankzij zijn voorbeeldige mentaliteit vecht hij door tot het laatste fluitsignaal, ongeacht de stand. Wie niet negentig minuten lang keihard werkt, mist in de ogen van Dolstra de juiste mentaliteit voor het profvoetbal. Voor medespelers die de kantjes eraf lopen, heeft hij geen respect.

Meer Helden van sc Heerenveen