Romano Denneboom

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Romano Denneboom.

De geboortewieg van Romano Joël Denneboom staat op 29 januari 1981 in Schiedam. Op jonge leeftijd speelt hij voor de amateurclubs VV Hekelingen en VV Spijkenisse. De aanvaller speelt zich hier in de kijker bij sc Heerenveen, waar hij de laatste fase van de jeugdopleiding doorloopt. Op 6 februari 1999 maakt Denneboom op bezoek bij Willem II (3-2 nederlaag) zijn debuut in het eerste elftal van de Friese club.

Champions League-voetbal met Heerenveen

In Tilburg maakt ook Marc van Eijk zijn debuut voor sc Heerenveen. Hij weet niet door te breken in Friesland, maar dat lukt Denneboom wel. In de maanden na zijn debuut loopt de teller op tot elf wedstrijden. Denneboom scoort in de wedstrijden tegen NAC Breda (2-2) en De Graafschap (4-1 zege). Een minpunt is dat hij als invaller razendsnel een rode kaart pakt in de doelpuntloze derby tegen SC Cambuur.

In het seizoen 1999-2000 bewijst Denneboom zijn waarde voor het elftal. Hij maakt in de duels met FC Utrecht (1-0) en AZ (0-1) het winnende doelpunt, waardoor de spits een aandeel opeist in het veroveren van de tweede plaats en daarmee Champions League-voetbal. Met de pompeblêdenformatie mag Denneboom zijn minuten maken in het miljoenenbal, maar hij blijft in zijn eerste seizoenen vooral een nuttige reservespeler.

Heerenveen neemt in de zomer van 2002 afscheid van Marcus Allbäck. Denneboom krijgt de kans om het stokje over te nemen en scoort meteen twee keer in de uitwedstrijd tegen AZ (3-3). Met dertien doelpunten en vijf assists maakt de spits een prima indruk, maar hij weet Foppe de Haan niet volledig te overtuigen. Trainer en speler botsen zelfs met elkaar, waardoor de samenwerking op een vervelende manier ten einde komt.

Na zijn periode in Heerenveen komt Denneboom uit voor Willem II, NEC, FC Twente, Sparta Rotterdam, Arminia Bielefeld (Duitsland), Harkemase Boys, FC Lienden en DHC. Dankzij Marco van Basten mag de aanvaller één keer opdraven voor het Nederlands elftal: de oefeninterland tegen Liechtenstein (3-0 overwinning) op 3 september 2004.

De tekst op het bord luidt:

Romano Denneboom (Schiedam, 1981) begint zijn carrière in het betaald voetbal bij sc Heerenveen. Zijn prof-debuut maakt hij op 6 februari 1999 als sc Heerenveen met 3-2 verliest bij Willem II. Twee jaar later maakt hij al zijn debuut in Europa. Tegen Valencia CF mag hij in de basis starten.

Denneboom wordt in zijn eerste jaren in Friesland vooral gebruikt als pinchhitter achter onder andere Marcus Allbäck. In het seizoen 2002-2003 wordt hij ingezet als eerste spits, maar dat blijkt geen groot succes. Vanaf oktober 2003 wordt hij verhuurd aan Willem II, de club waartegen hij vier jaar eerder zijn debuut maakte. Daarna vertrekt hij naar N.E.C.

Meer Helden van sc Heerenveen