Ruud van Nistelrooij

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Ruud van Nistelrooij.

Rutgerus Johannes Martinus (Ruud) van Nistelrooij ziet op 1 juli 1976 het levenslicht in Oss. Opgroeien doet hij in Geffen, waar hij zijn voetbalcarrière aftrapt in de jeugd van VV Nooit Gedacht. Via RKSV Margriet speelt de Brabander zich in de kijker van FC Den Bosch. Als middenvelder zet Van Nistelrooij in de seizoenen 1993-1994 tot en met 1996-1997 zijn eerste stappen als professional. Bij de Bosschenaren vormt hij enige tijd een tandem met Anthony Lurling.

Foppe als leermeester

In de zomer van 1997 verlaat Van Nistelrooij het vertrouwde Brabant om zijn geluk te beproeven bij sc Heerenveen. Hij komt binnen als middenvelder, maar trainer Foppe de Haan ontdekt al snel dat hij veel beter tot zijn recht komt als spits. Van Nistelrooij sputtert enige tijd tegen en roept zelfs de hulp in van voorzitter Riemer van der Velde, die echter dezelfde conclusie trekt. Na meerdere gesprekken met Foppe gaat hij overstag.

De Haan krijgt helemaal gelijk. Met zestien doelpunten in 39 wedstrijden maakt Van Nistelrooij een sterk seizoen door bij sc Heerenveen, dat voor het eerst in de clubgeschiedenis Europees voetbal haalt. In de kleine bekerfinale tegen FC Twente schiet Van Nistelrooij de 1-1 tegen de touwen. In Zwolle maken Max Houttuin en Radoslav Samardzic het verschil in Fries voordeel.

Spits van wereldfaam

De kleine bekerfinale blijkt het laatste wapenfeit van Van Nistelrooij namens sc Heerenveen. De spits keert in 1998 terug naar Brabant om zich aan te sluiten bij PSV, waar hij aan de lopende band scoort. Zijn carrière voert hem vervolgens langs Manchester United, Real Madrid, Hamburger SV en natuurlijk het Nederlands elftal. Van Nistelrooij groeit uit tot een van de meest doeltreffende spitsen ter wereld.

Van Nistelrooij gaat na zijn voetbalcarrière aan de slag als trainer. Hij keert terug bij PSV, waar hij in de zomer van 2022 de kans krijgt om hoofdtrainer te worden. In de week van de 34ste en laatste speelronde van het seizoen 2022-2023 stapt Van Nistelrooij op. Het toont de eigenzinnigheid en geestelijke onafhankelijkheid van de Brabander, maar gelukkig luisterde hij in 1997 wel naar Foppe.

 

De tekst op het bord luidt:

Als middenvelder van FC Den Bosch arriveert Ruud van Nistelrooij op 21-jarige leeftijd in Heerenveen. De groeibriljant is verbaasd dat Foppe de Haan in hem een centrumspits ziet en sputtert eerst nog tegen. Maar de Geffenaar luistert naar zijn trainer en krijgt daar geen spijt van: ‘De ontwikkeling die ik heb doorgemaakt richting de top, is door Foppe ingezet.’

De leergierige Van Nistelrooij wil elke dag beter, beter, beter worden en ontwikkelt zich spectaculair. In de competitie eindigt sc Heerenveen als zevende. Dankzij de primeur van de kleine bekerfinale bereiken de Friezen de Europa Cup II. sc Heerenveen verslaat FC Twente, Van Nistelrooij is een van de doelpuntenmakers. In de laatste minuut gunt Foppe zijn oogappel een publiekswissel. PSV trekt de portemonnee en haalt de Brabander voor 15 miljoen gulden op.

Zie ook:
Ruud van Nistelrooy: Bij sc Heerenveen een prachtig jaar gehad

Meer Helden van sc Heerenveen