Sikke Venema

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Sikke Venema.

Sikke Venema ziet op 30 juni 1937 het levenslicht in Zwaagwesteinde, dat tegenwoordig de Friese naam De Westereen draagt. Al op jonge leeftijd loopt hij rond bij de lokale voetbalclub. Op twaalfjarige leeftijd mag de aanvaller eindelijk in actie komen voor VV Zwaagwesteinde, waar hij op zijn zestiende debuteert in het eerste elftal. De getalenteerde Venema scoort meteen aan de lopende band.

Goalgetter in Heerenveen

De razendsnelle Venema maakt in 1956 op negentienjarige leeftijd de overstap naar VV Heerenveen. In zijn eerste jaar heeft hij vanwege de concurrentie van oud-international Cees Groot nog geen kans op speeltijd, maar in de daaropvolgende seizoenen krijgt hij zijn kans in het pompeblêdenshirt. Venema laat in die jaren bij vlagen zien waartoe hij in staat is: goals maken.

In het seizoen 1959-1960 komt Venema eindelijk echt los. De aanvaller scoort 24 keer voor VV Heerenveen, dat mede door zijn klasse promoveert naar de Eerste Divisie. Ook in het daaropvolgende seizoen ontpopt hij zich tot goalgetter door 25 keer te scoren. De supporters sluiten hem in de armen, maar in 1961 verrast hij door bij de clubleiding een transferverzoek in te dienen. Heerenveen weigert uiteindelijk mee te werken en doet nog één seizoen een beroep op Venema, die met vijf goals een weinig imposant slotstuk doormaakt.

Venema kiest in 1962 voor een terugkeer naar VV Zwaagwesteinde. In zijn geboortedorp, waar hij tot 1971 blijft voetballen, groeit hij uit tot een van de beste amateurvoetballers van Nederland. Zo speelt hij zelfs nog samen met Jan Mulder in het Nederlands amateurteam. Venema gaat in navolging van zijn vader de textielhandel in en zal op 23 september 1999 in zijn geboortedorp overlijden. Hij is dan 62 jaar.

De tekst op het bord luidt:

Na het vertrek van Abe in 1955 glijdt Heerenveen af naar het derde niveau. Witte raaf op het veld is de kleine iele Sikke Venema, die als zestienjarige heeft gedebuteerd voor Zwaagwesteinde. In 1960 promoveert Heerenveen, Venema wordt topscorer met 22 doelpunten. ‘Lytse Sikke’ scoort onder andere vier keer tegen Zwolse Boys en maakt tegen Be Quick en Velox een hattrick.

In de eerste divisie weet Heerenveen zich moeiteloos te handhaven, mede dankzij de veelvuldig scorende Venema. In 1962 keert hij terug naar zijn jeugdliefde, vv Zwaagwesteinde. Twee jaar later speelt hij zijn enige interland voor het Nederlands amateurteam. Op 34-jarige leeftijd trekt Venema voor de laatste keer zijn voetbalschoenen uit.

Meer Helden van sc Heerenveen