Stijn Schaars

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Stijn Schaars.

Stefanus Johannes ‘Stijn’ Schaars werd op 11 januari 1984 geboren in Gendt, Gelderland. Via de plaatselijke amateurvereniging (De Bataven) speelde de middenvelder zich de jeugdopleiding van Vitesse binnen. In 2003 debuteerde hij voor de Arnhemmers, maar onomstreden werd hij er niet. Schaars slaagde er dankzij AZ, Sporting Portugal en PSV in om alsnog een mooie erelijst op te bouwen. Hij won drie landstitels en twee Johan Cruijff Schalen.

Sterkhouder in Heerenveen

Schaars, die in 2006 onder Foppe de Haan de Europese titel veroverde met Jong Oranje, maakte in de zomer van 2016 de overstap naar sc Heerenveen. In zijn debuutwedstrijd schoot de middenvelder de Friezen middels een vrije trap meteen naar een 2-2 gelijkspel op bezoek bij diens oude club AZ. Schaars had weinig tijd nodig om de supporters in het Abe Lenstra Stadion voor zich te winnen.

In het shirt van sc Heerenveen maakte Schaars opnieuw naam als voetballer. Hij werd verkozen tot aanvoerder en verdiende zelfs een terugkeer in het Nederlands elftal, maar zijn comeback in het Oranje-shirt verliep dramatisch door al snel uit te vallen met een blessure. Schaars bleef nadien sukkelen met zijn lichaam, met een kuit- en scheenbeenbreuk als dieptepunt. Tussendoor bleef de routinier van grote waarde voor Heerenveen.

In 2019 beëindigde Schaars zijn voetbalcarrière. Hij keerde terug naar Eindhoven om zich als jeugdtrainer te verbinden aan PSV, waar hij in de zomer van 2023 werd gepromoveerd tot assistent-trainer van de hoofdmacht.

De tekst op het bord luidt:

Stijn Schaars (Gendt, 1984) maakt in 2016 de overstap van PSV naar sc Heerenveen. De ervaren middenvelder wordt in Eindhoven op handen gedragen vanwege zijn leiderscapaciteiten, maar het resulteert niet in veel speeltijd. In het Abe Lenstra stadion is hij vanaf dag één onomstreden.

De routinier krijgt de aanvoerdersband en mag zich na een sterke reeks zelfs weer international noemen van het Nederlands elftal. Schaars beleeft in Friesland zijn tweede jeugd, maar een dubbele beenbreuk gooit roet in het eten. Na een lang herstel blijkt zijn lichaam fysiek op. Meerdere kwetsuren halen hem uit zijn ritme. Hij besluit daarom een punt achter zijn rijke carrière te zetten.

 

Meer Helden van sc Heerenveen