Teun Kist

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Teun Kist.

De geboortewieg van Teun Kist staat op 26 juli 1950 in Steenwijk. Hij komt uit een sportieve familie, want ook broer Cees Kist en neefje Kees Kist zullen het tenue van VV Heerenveen dragen. Met 61 interlands voor het Nederlands elftal, de Gouden Schoen voor Europees topscorer en een buitenland avontuur mag vooral Kees terugkijken op een topcarrière als voetballer.

Recordhouder in Heerenveen

Na een tip van broer Cees krijgt Teun Kist, op dat moment A-junior bij VV Steenwijk, de kans om zich te bewijzen bij VV Heerenveen. De Friese club raakt enthousiast en besluit hem binnen te halen. Trainer László Zalai laat hem op 26 maart 1967 debuteren in de met 0-1 verloren thuiswedstrijd tegen Roda JC. In de jeugd speelt Kist vooral als middenvelder, maar gedurende zijn carrière zal hij op veel meer posities zijn kunsten vertonen. Hij draait zijn hand niet om voor een rol in de achterhoede (meest gebruikelijk) en als spits blijkt hij net zo goed bruikbaar.

Kist groeit met zijn overzicht, fysieke kracht en snoeiharde traptechniek uit tot een sterkhouder bij VV Heerenveen. Geen enkele doelman is dol op de Steenwijker, die in een thuiswedstrijd tegen HFC Haarlem zelfs een strafschop door het net schiet. In 1975 verlaat hij Sportpark Noord om zijn geluk te beproeven bij Go Ahead Eagles. Kist speelt vijf jaar in Deventer alvorens hij in zijn geboorteplaats gaat voetballen voor de plaatselijke VV.

De profcarrière van Kist lijkt voorbij, maar niets is minder waar. De leiding van sc Heerenveen weet hem te overtuigen om een comeback te maken (middels een bierviltje!), waardoor hij nog zes jaar te bewonderen zal zijn in het blauw-wit met pompeblêden. Kist loopt promotie naar de Eredivisie mis, maar bij zijn afscheid in 1987 staat hij wel op een magisch aantal van 360 wedstrijden in het betaald voetbal namens sc Heerenveen. Het is nog altijd een record.

Kist krijgt bij diens afscheid in Heerenveen slechts een tulpje bloemen uitgereikt. Het is niet het afscheid waar hij recht op heeft, maar hij zal het de club vergeven. Na zijn voetbalcarrière zal Kist de verrichtingen van Heerenveen en andere clubs alleen nog op afstand volgen.

De tekst op het bord luidt:

Teun Kist (Steenwijk, 1950), debuteert al op zestienjarige leeftijd in het eerste elftal. In totaal speelt hij 382 officiële wedstrijden voor Heerenveen, daarmee is hij recordhouder van sc Heerenveen vanaf het begin van het betaald voetbal.

Kist is een tweebenige allrounder, met een goed overzicht en een goede traptechniek. Hij is keihard, en deinst voor niets en niemand terug. Kist speelt van 1966–1975 voor VV Heerenveen in de tweede divisie en de eerste divisie. Daarna speelt hij tot 1980 voor Go Ahead Eagles in de Eredivisie. Na een jaar bij de hoofdklasser VV Steenwijk, speelt hij van 1981–1987 weer in de eerste divisie voor sc Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen