Tom Sier

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Tom Sier.

Thomas Nicolaas (Tom) Sier komt op 1 januari 1970 ter wereld in Volendam. In zijn geboortedorp doorloopt de linksback de jeugdopleiding van FC Volendam, waar hij ook doorbreekt in het betaald voetbal. Hij speelt meer dan honderd wedstrijden voor Het Andere Oranje.

Eerste doelpuntenmaker in nieuw Abe Lenstra Stadion

Eind 1993 maakt Sier op 24-jarige leeftijd de overstap van FC Volendam naar sc Heerenveen. De linkervleugelverdediger is medio 1994 getuige van de overstap van het oude naar het nieuwe Abe Lenstra Stadion. Het openingsduel met PSV blijft 0-0, maar in de eerste speelronde van het Eredivisie-seizoen mag er tegen FC Groningen (2-0) voor het eerst worden gejuicht. In de 41ste minuut laat Sier doelman Bas Roorda kansloos.

 

In dienst van sc Heerenveen speelt Sier tot en met 1997 meer dan honderd wedstrijden. De Feanfans belonen hem in 1995 met de trofee Speler van het Jaar, maar de ultieme bekroning blijft uit. In mei 1997 verliest het elftal van trainer Foppe de Haan de bekerfinale tegen Roda JC (2-4). Het blijkt het laatste wapenfeit van Sier in pompeblêdentenue, want in de zomer van 1997 is hij één van de velen die een uitgaande transfer maakt. Naar Ajax welteverstaan.

De periode van Ajax zal worden gekenmerkt door blessureleed, waardoor hij maar ruim veertig wedstrijden speelt voor de Amsterdammers. In het seizoen 2001-2002 probeert de linksback het nog één keer bij Sparta Rotterdam. Na slechts zes wedstrijden zet Sier definitief een punt achter zijn voetbalcarrière en hij besluit het voetbal vaarwel te zeggen door zich grotendeels terug te trekken in de anonimiteit.

De tekst op het bord luidt:

Tom Sier begint zijn profcarrière bij FC Volendam, maar vertrekt in zijn vijfde seizoen naar sc Heerenveen. Daar zet hij een mooie titel achter zijn naam: hij heeft het allereerste doelpunt gescoord in het nieuwe Abe Lenstra stadion. In het seizoen 1994-1995 wordt de onverzettelijke vleugelverdediger door de supporters bovendien verkozen tot Speler van het Jaar.

In het seizoen 1996-1997 scoort Sier ongetwijfeld zijn belangrijkste doelpunt voor sc Heerenveen. In de tweede ronde van het bekertoernooi is het kantje boord tegen TOP Oss. Na de 2-2 in de reguliere speeltijd, is het Tom Sier die na 95 minuten de winnende treffer scoort. Uiteindelijk halen de Friezen dat seizoen zelfs de bekerfinale. In een heerlijke voetbalshow wordt die echter verloren van Roda JC.

In de zomer van 1997 volgt een leegloop bij sc Heerenveen. Maar liefst veertien spelers vertrekken. Tom Sier gaat samen met Ole Tobiasen naar Ajax.

Meer Helden van sc Heerenveen