Trond Sollied

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Trond Sollied.

Trond Johan Sollied werd op 29 april 1959 geboren in de Noorse stad Mo i Rana. Als voetballer speelde hij zijn gehele carrière in eigen land. Deze carrière bracht hem langs Mo IL, Vålerenga IF, Rosenborg BK en FK Bodø/Glimt. Ook mocht Sollied als verdediger vijftien keer in actie komen voor de nationale ploeg van Noorwegen (één doelpunt).

Sollied fungeerde in de eindfase van zijn carrière als speler/trainer. In 1992 werd zijn team kampioen op het tweede niveau van Noorwegen om in 1993 het Noorse bekertoernooi te winnen. Na het laatstgenoemde succes zwaaide Sollied definitief af als voetballer. De tactisch vernuftige oefenmeester won in 1998 de landstitel met Rosenborg BK en daarmee zette hij zichzelf definitief op de kaart.

In 1999 stapte Sollied over naar AA Gent. Een jaar later ging hij aan de slag namens Club Brugge, waarmee hij twee landstitels, twee bekers en vier supercups wist te winnen. Sollied leidde de Griekse topclub Olympiakos Piraeus in het seizoen 2005-2006 naar de dubbel (landstitel en beker) om via een comeback bij AA Gent in 2008 naar Nederland te verhuizen. Naar sc Heerenveen, waar hij na vier succesvolle seizoenen Gertjan Verbeek opvolgde als hoofdtrainer.

Bekerwinnaar met Heerenveen

Verbeek leidde sc Heerenveen vier seizoenen op rij naar Europees voetbal, maar de clubleiding dacht met Sollied een volgende stap te kunnen zetten. Onder leiding van de Noor wist de Friese formatie voor het zesde jaar op rij (inclusief het laatste jaar onder Foppe de Haan) een Europees ticket te bemachtigen. Heerenveen eindigde het seizoen 2008-2009 als vijfde, maar boekte op 17 mei 2009 een van de grootste successen uit de clubgeschiedenis. Ten koste van FC Twente (na strafschoppen) werd de bekerfinale gewonnen.

Bekerwinnaar in 2009!

Sollied, die werd geassisteerd door Chris Van Puyvelde en Henk Herder, wilde in de zomer van 2009 meer met sc Heerenveen. De Noorse trainer kon een tegenvallende competitiestart niet voorkomen en werd in september van datzelfde jaar ontslagen. “Ik kwam te vroeg bij Heerenveen. Het leverde de club bekerwinst op, maar verder wil de club het graag bij het oude houden”, constateerde hij nadien. “Ik ben niet boos. Mijn gedachte bij mijn ontslag was: ‘Heer, vergeef ze. Ze weten niet wat ze doen’.”

Na zijn ontslag in Heerenveen stond Sollied nog aan het roer bij Al-Ahli SC (Qatar), Elazigspor (Turkije) en de Belgische clubs Lierse SK, nogmaals AA Gent en Sporting Lokeren. Na januari 2019 kwam de trainerscarrière van de Noor tot stilstand. Het bekertoernooi met sc Heerenveen bleef zijn laatste tastbare succes.

De tekst op het bord luidt:

De internationaal ervaren trainer Trond Sollied wordt in 2008 groots binnengehaald. Hij moet sc Heerenveen opnieuw naar de top vijf in de competitie loodsen en Europees voetbal halen. Dat lukt. Na 34 speelronden staan de Friezen op een keurige vijfde plaats, achter PSV.

Dat is niet het enige. Het hoogtepunt van dat seizoen staat in ieders geheugen gegrift. Op 17 mei 2009 verslaat sc Heerenveen, onder leiding van Trond Sollied, FC Twente in een enorme thriller van een bekerfinale. Het is de eerste en voorlopig de enige prijs in de geschiedenis van de club.

Waar zijn eerste seizoen wordt afgesloten met een mooie prijs, start het tweede seizoen roemloos. Na vijf wedstrijden staat sc Heerenveen vijftiende en na een botsing met de clubleiding moet Sollied het veld ruimen.

Meer Helden van sc Heerenveen