Brian Vandenbussche

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Brian Vandenbussche.

Brian Raymond Vandenbussche ziet op 24 september 1981 het levenslicht in het Belgische Blankenberge. In zijn geboorteplaats keept hij zijn eerste wedstrijden bij KSC Blankenberge, waar hij de aandacht trekt van talentscouts van Club Brugge. Zijn debuut als professional maakt de doelman in Nederland namens Sparta Rotterdam (veertien wedstrijden).

Mistwedstrijd tegen Stuttgart

In de zomer van 2004 zwaait trainer Foppe de Haan af bij sc Heerenveen. Zijn opvolger Gertjan Verbeek moet ook op zoek naar een nieuwe doelman door het vertrek van Hans Vonk. Bij het ingaan van het seizoen 2004-2005 begint de doorgestroomde Boy Waterman als nummer één, maar door een zware blessure zal zijn teller de handvol wedstrijden niet passeren. Vandenbussche krijgt daardoor maar liefst 37 wedstrijden de kans onder de lat en zal het vertrouwen niet beschamen.

Vandenbussche keept in zijn eerste contractjaar bij sc Heerenveen de waarschijnlijk beste wedstrijd uit zijn carrière. In de UEFA Cup-clash met VfB Stuttgart is de doelman totaal niet te passeren, waardoor een treffer van Ugur Yildirim voldoende blijkt om te winnen. “Na die wedstrijd besefte ik niet wat ik had gepresteerd. Ik wist wel dat ik goed had gespeeld, maar iedereen praat nog altijd over die wedstrijd. Zelf heb ik dat niet zo ervaren. Maar goed, het was ook mistig…”, grapt Vandenbussche bij diens afscheid in 2014.

Tien seizoenen bij Heerenveen

Heerenveen haalt door de jaren heen verschillende keepers naar Friesland, maar slechts één concurrent weet Vandenbussche permanent uit de basis te verdrijven: Kristoffer Nordfeldt. Toch zal de sympathieke Belg nooit een vervelend woord naar buiten brengen. Trainer Marco van Basten gunt hem in de allerlaatste competitiewedstrijd van het seizoen 2013-2014 dan ook een invalbeurt met een staande ovatie als beloning. Feanfans zetten hem die middag in het zonnetje met een fraaie sfeeractie.

Na tien seizoenen bij sc Heerenveen vertrekt Vandenbussche in 2014 naar AA Gent. Hij speelt drie seizoenen voor de Belgische topclub en pakt hier in zijn eerste contractjaar meteen de landstitel. Vandenbussche keept de laatste jaren van zijn carrière voor Cercle Brugge en KSC Blankenberge. Hij besluit verder te gaan als keeperstrainer en is in die hoedanigheid betrokken bij het kampioenschap van Royal Antwerp FC in 2023.

De tekst op het bord luidt:

Maar liefst tien jaar staat de sympathieke Belg onder de lat bij sc Heerenveen. In eerste instantie wordt Brian Vandenbussche (Blankenberge, België, 1981) in 2005 gehaald als tweede keeper achter Boy Waterman, maar al na vier wedstrijden komt hij in de basis te staan. Hoewel bijna ieder seizoen nieuwe keepers worden gehaald om de strijd met hem aan te gaan, wint Vandenbussche toch iedere keer opnieuw de strijd om de positie in het doel.

Ook privé weet Vandenbussche zijn draai te vinden in het Friese. In 2012 start hij zijn eigen keepersschool in Heerenveen om jonge keepers de kneepjes van het vak bij te brengen.

Na tien jaar in Heerenveen vertrekt Vandenbussche naar KAA Gent, waarmee hij in 2015 de landstitel pakt. Na zijn profcarrière start hij in Sint-Kruis, België, opnieuw een keepersschool om jonge talenten te begeleiden op fysiek en mentaal vlak.

Meer Helden van sc Heerenveen