Fritz Korbach

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Fritz Korbach.

Fritz Korbach ziet op 18 juli 1945 het levenslicht in het Duitse Diez an der Lahn. Hij is de zoon van een Nederlandse moeder en een Duitse vader. Het huwelijk liep op de klippen, waarna moeder en zoon naar Zeist verhuisden. Als voetballer schopt Korbach het zelf niet verder dan ZSC Patria en SV Baarn.

Als voetbaltrainer heeft Korbach het behoorlijk voor elkaar. Via een CIOS-opleiding en het assistentschap van USV Elinkwijk maakt de geboren Duitser de overstap naar het betaald voetbal door toe te treden tot de technische staf van FC Utrecht. In de Domstad fungeert Korbach dan nog als assistent-trainer, maar vervolgens durven FC Wageningen, PEC Zwolle, FC Volendam, FC Twente, SC Cambuur en Go Ahead Eagles het allemaal aan met de oefenmeester.

Promotie met sc Heerenveen

Korbach weet in 1974 (FC Wageningen), 1978 (PEC Zwolle), 1983 (FC Volendam) en 1984 (FC Twente) te promoveren naar de Eredivisie. In de jaren tachtig heeft sc Heerenveen het nog altijd niet verder geschopt dan de Eerste Divisie en dus besluit voorzitter Riemer van der Velde hem aan te stellen als opvolger van Ted Immers. Korbach komt in 1990 niet verder dan een zestiende plaats met de Friezen, maar maakt in de nacompetitie het onmogelijke waar: Heerenveen promoveert voor het eerst in de geschiedenis naar de Eredivisie.

Korbach blijft na de promotie aan als trainer van sc Heerenveen, maar kan niet voorkomen dat het op doelsaldo al na één seizoen degradeert. De kleurrijke Duitser krijgt in oktober 1992 zijn ontslag in Friesland. Van wrok is geen enkele sprake: een dag later gaan voorzitter Van der Velde en Korbach een dagje vissen. Foppe de Haan neemt het stokje over en zal Heerenveen omturnen tot een gewaardeerde subtopper in het Nederlandse voetbal.

Korbach blijft nog tot 2007 actief als voetbaltrainer, met wisselend succes. Al tijdens zijn trainerscarrière krijgt hij te maken met fysieke problemen en uiteindelijk komt hij op 14 augustus 2011 te overlijden aan de gevolgen van keelkanker. Heerenveen eert de iconische Korbach in de wedstrijd tegen FC Twente met een minuut stilte en rouwbanden.

De tekst op het bord luidt:

Een iets te groot pak, een brilletje op zijn neus en een sigaar in zijn mond. Fritz Korbach (Diez an der Lahn, Duitsland, 1945, overleden 2011) is een van de meest markante trainers die sc Heerenveen heeft gehad.

FC Wageningen, PEC Zwolle, FC Volendam en FC Twente weet hij naar de Eredivisie te loodsen voor hij als interim-trainer aan de slag gaat in Friesland. De ploeg wordt zestiende in de eerste divisie, maar via de nacompetitie promoveert de ploeg tot ieders verbazing. Voorzitter Riemer van der Velde besluit de trainer te ontslaan als de ploeg na een jaar weer degradeert. De dag na het congé gaat het duo gezellig vissen.

Meer Helden van sc Heerenveen