Gerald Sibon

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Als bekerheld van 2009 mag Gerald Sibon niet ontbreken

Gerald Sibon komt op 19 april 1973 ter wereld in Emmen. De spits speelt achtereenvolgens voor VV Dalen, FC Groningen, VVV-Venlo, Roda JC, Ajax en het Engelse Sheffield Wednesday. Met de club uit Kerkrade wint Sibon in 1997 de KNVB Beker ten koste van sc Heerenveen (2-4) en zelf neemt hij de openingstreffer voor zijn rekening door doelman Hans Vonk te passeren.

Eerste periode sc Heerenveen

Gedurende zijn verblijf in Engeland krijgt Sibon trek in een terugkeer naar Nederland. Halverwege het seizoen 2002-2003 strijkt de spits neer bij sc Heerenveen, waar hij op 1 februari 2003 zijn debuut maakt in de Eredivisie-wedstrijd tegen NAC Breda (1-1). Met vijf doelpunten en drie assists bewijst de boomlange spits in de daaropvolgende maanden zijn meerwaarde voor het elftal van trainer Foppe de Haan.

Sibon blijft in het seizoen 2003-2004 een belangrijke schakel voor sc Heerenveen. De Drent scoort vijftien keer in de Eredivisie, waaronder een razendsnelle hattrick thuis tegen FC Utrecht. Ook maakt hij het winnende doelpunt in de thuiswedstrijd tegen AZ (1-0). Sibon schiet de Friese club daarmee naar Europees voetbal en bezorgt De Haan een prachtig afscheidscadeau in diens laatste thuiswedstrijd als trainer van Heerenveen.

Na anderhalf seizoen verruilt Sibon het pompeblêdentenue voor het rood-wit van PSV, waar Klaas-Jan Huntelaar de omgekeerde route mag bewandelen. De spits maakt een aantal waardevolle doelpunten in Eindhoven en wint er twee landstitels, maar onomstreden zal hij er niet worden. Sibon verhuist in de zomer van 2006 naar het Duitse 1. FC Nürnberg en wint daar de DFB-Pokal.

Bekerheld in Heerenveen

Sibon vertrekt al na één seizoen bij 1. FC Nürnberg. De spits vraagt Gertjan Verbeek of hij zijn conditie bij sc Heerenveen op peil mag houden tijdens de zoektocht naar een andere club, maar al na enkele weken besluiten beide partijen een definitieve hereniging aan te gaan. Het blijkt een uitstekende keuze voor beide partijen. Sibon maakt twintig doelpunten in 38 officiële wedstrijden, waarvan twee treffers in de met 9-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Heracles Almelo. Afonso Alves maakt de andere zeven.

In het seizoen 2008-2009 blijft Sibon goud waard voor sc Heerenveen. Met zes doelpunten en zeven assists daalt zijn rendement weliswaar fors ten opzichte van zijn voorgaande seizoen, maar op 17 mei 2009 schiet hij het elftal van trainer Trond Sollied wel naar de bekerwinst. In de strafschoppenserie tegen FC Twente kegelt Sibon de cruciale vijfde strafschop in de bovenhoek. Die avond/nacht laat hij zich eveneens gelden tijdens de huldiging in Friesland.

Sibon produceert vijftien doelpunten in het seizoen 2009-2010 voor sc Heerenveen. Hij komt vooral na de winterstop los, maar in de zomer van 2010 besluit hij nog één keer een buitenlands avontuur aan te gaan door zich aan te sluiten bij Melbourne Heart (Australië).

Nog eenmaal terug naar Heerenveen

Als routinier keert Sibon in de zomer van 2011 terug naar sc Heerenveen, waar hij de laatste zeventien wedstrijden en twee doelpunten van zijn carrière noteert. Hij fungeert als stand-in en mentor voor Bas Dost. Hij laat dat seizoen voormalig teamgenoot Alves achter zich als eeuwige Eredivisie-topscorer van Heerenveen. Met die wetenschap sluit Sibon in 2012 zijn carrière af.

Sibon blijft na zijn carrière als jeugdtrainer en scout verbonden aan sc Heerenveen. In de periode 2016-2019 is hij te bewonderen bij VV Heerenveen, waarvan één jaar als hoofdtrainer. Als assistent-trainer volgt hij Verbeek nadien naar Adelaide United (Australië) en Almere City FC.

Zie ook:
SPECIAL: Gerald Sibon | Drie periodes Superfries

De tekst op het bord luidt:

In de strafschoppenserie van de bekerfinale tegen FC Twente krijgt Gerald Sibon (Emmen, 1974) op zondag 17 mei 2009 dé kans om eindelijk de eerste prijs in onze clubhistorie te veroveren. Onbewogen bereidt nummer 35 zich voor op zijn heldenrol: shirt uit de broek, handen in de zij. Haast achteloos schiet Sibon de bal in de linkerbovenhoek: bekerwinnaar! Het is het absolute hoogtepunt van drie perioden in Friese dienst.

De lange, wat houterige Drent is verrassend begaafd, biedt als kapstokspits collega-aanvallers alle kans te floreren en maakt ook zelf sublieme doelpunten. Geraldinho kroont zich met 47 goals zelfs tijdelijk tot clubtopscorer aller tijden in de Eredivisie. Die ene beslissende bekertreffer is voor de eeuwigheid. Bij menig feanfan zoemt Sibon’s overwinningsspeech nog altijd in het hoofd: ‘Hoppa, hoppa, hoppa!’

Meer Helden van sc Heerenveen