Goran Popov

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Goran Popov.

De geboortewieg van Goran Popov staat op 2 oktober 1984 in Strumica. In die tijd maakt de stad nog deel uit van Joegoslavië, maar tegenwoordig maakt het deel uit van Noord-Macedonië. De linksback doorloopt de opleiding van Belasica Strumica en maakt hier ook zijn debuut. Na een tussenstap bij FK Sileks Kratovo loodst zijn carrière hem langs AEK Athene (Griekenland), Rode Ster Belgrado (Servië), Odra Wodzislaw (Polen), Egaleo FC en Levadiakos (Griekenland).

Sneltrein in Heerenveen

In de zomer van 2008 maakt Popov de overstap naar sc Heerenveen. De Macedonische vleugelverdediger groeit in rap tempo uit tot een publiekslieveling door zijn rushes langs de zijlijn. Na de 0-1 overwinning op Ajax in februari 2009 komt hij in opspraak door dronken achter het stuur plaats te nemen en naar verluidt met twee lekke banden door te rijden, maar de fans vergeven hem deze misstap. Sterker nog: Popov krijgt de lachers op zijn hand door een treffer tegen NAC Breda te vieren alsof hij een auto aan het besturen is.

Popov maakt de overige twee doelpunten in zijn debuutseizoen in de KNVB Beker. Zijn treffer tegen Haaglandia (7-0) is er ‘slechts’ eentje voor de statistieken, maar de linksback schiet ook de openingstreffer tegen de touwen in de bekerfinale tegen FC Twente. Hij viert zijn doelpunt samen met Danijel Pranjic door een treintje te vormen. Heerenveen wint na strafschoppen van de Tukkers. Na afloop zingt Popov luidkeels mee met de klanken van ‘Jij denkt maar dat je alles mag van mij’, dat tegenwoordig als goaltune fungeert in het Abe Lenstra Stadion.

Ook in het seizoen 2009-2010 speelt Popov voor sc Heerenveen. Zijn teller stijgt naar 72 wedstrijden en vijf doelpunten. Na zijn periode in Friesland laat de linkspoot zich nog zien bij Dinamo Kiev (Oekraïne), West Bromwich Albion (Engeland) en Vardar Skopje (Noord-Macedonië). Na zijn carrière gaat Popov verder als spelersmakelaar.


De tekst op het bord luidt:

In slechts twee seizoenen verovert Goran Popov (Strumica, Macedonië, 1984) een plek in het collectieve geheugen van de feanfans. Dat is te danken aan opvallende acties binnen én buiten de lijnen. De kleurrijke Macedoniër gaat vol overgave de duels aan en maakt indruk met zijn loopvermogen, de rushes langs de zijlijn en crosspasses. Zijn absolute hoogtepunt? Het doelpunt in de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente. Voor altijd een bekerheld.

Na twee seizoenen vertrekt de verdediger naar Dinamo Kiev. In 2019 hangt Popov zijn voetbalschoenen aan de wilgen. Een carrièreswitch volgt, hij gaat verder als zaakwaarnemer voor verschillende spelers uit Macedonië.

Meer Helden van sc Heerenveen