Henk Herder

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Henk Herder.

Henk Herder ziet op 16 juli 1967 het levenslicht. Hij is de tweelingbroer van Robert, met wie hij samenspeelt in de jeugdopleiding van sc Heerenveen. Een glansrijke carrière als voetballer zit er niet in. De focus van Herder verplaatst zich al op jonge leeftijd naar het trainersvak. In 1993 begint hij in Heerenveen aan zijn trainerscursus en via het CIOS haalt hij zijn diploma

Succesvol als jeugdtrainer

Tussen 1993 en 2008 fungeert Herder als jeugdtrainer van sc Heerenveen. Met verschillende teams weet hij op het hoogste niveau kampioen te worden, waaronder Jong sc Heerenveen (2007). Zijn promotie naar de A-selectie als assistent-trainer is dan ook een logisch gevolg. Herder fungeert samen met Chris Van Puyvelde als de rechterhand van Trond Sollied, die de Friese club op 17 mei 2009 naar de bekerwinst loodst.

Sollied moet al vroeg in het seizoen 2009-2010 wijken bij sc Heerenveen. Ook Van Puyvelde vertrekt, maar Herder keert onder Ron Jans en Marco van Basten ‘gewoon’ terug in de technische staf. Na zijn periode in Friesland verhuist hij naar de Griekse topclub Panathinaikos, waar hij zowel als hoofd jeugdopleiding als assistent-trainer werkzaam is. Als hoofdtrainer krijgt enkele seizoenen de leiding over amateurclub Harkemase Boys.

In 2023 keert Herder terug bij sc Heerenveen. Hij werd aangesteld als lid van de raad van commissarissen.

De tekst op het bord luidt:

Henk Herder speelt samen met zijn tweelingbroer Robert in de jeugd van sc Heerenveen. Henk Herder weet nooit echt door te breken. Bekender wordt hij als trainer bij de club, eerst in de jeugdopleiding. De Beloften loodst hij in het seizoen 2006-2007 naar het kampioenschap, een geweldige verdienste.

Als in 2008 Trond Sollied wordt aangesteld, wordt Herder assistent. Het wordt een seizoen met een gouden randje, want in 2009 wint sc Heerenveen de KNVB Beker. Ook onder Ron Jans en Marco van Basten blijft Herder onderdeel van de technische staf. In zijn laatste seizoen als assistent-trainer sluit sc Heerenveen af met een vijfde plek op de ranglijst.

Meer Helden van sc Heerenveen