Joost van Aken

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Joost van Aken.

Jeugdexponent van Heerenveen

Joost Maurits van Aken werd op 13 mei 1994 geboren in Haarlem. De Noord-Hollander speelde zich via de amateurclubs SV Vogelenzang en SV Hoofddorp in de kijker bij HFC Haarlem. Na een kortstondig verblijf in de Ajax-jeugd en een nieuwe periode in Haarlem maakte Van Aken in 2010 de overstap naar de jeugdopleiding van sc Heerenveen. In Friesland zette hij zijn laatste stappen richting een profcarrière.

Op 16 februari 2014 debuteerde Van Aken in de hoofdmacht van sc Heerenveen. Trainer Marco van Basten liet de verdediger op bezoek bij Ajax (3-0 nederlaag) vijf minuten voor tijd invallen voor de moegestreden Joey van den Berg. De wedstrijd in de Johan Cruijff ArenA werd overigens beslist door een voormalig speler van Heerenveen: de Deen Lasse Schöne. In het restant van het seizoen 2013-2014 speelde Van Aken nog zeven wedstrijden op het hoogste niveau, waarin hij tweemaal wist te scoren.

Van Aken veroverde een vaste basisplaats in het pompeblêdentenue van sc Heerenveen. Tussen de zomers van 2014 en 2017 speelde de centrale verdediger achtereenvolgens 33, 21 en 28 officiële wedstrijden voor de club. Hierin wist hij één keer te scoren. Van Aken begon de eerste twee Eredivisie-duels van het seizoen 2017-2018 in de basis, maar vertrok nadien naar het Engelse Sheffield Wednesday. Naar verluidt betaalden The Owls zo’n drie miljoen euro in ruil voor zijn handtekening.

Derbyheld in 2022

Na omzwervingen bij Sheffield Wednesday (33 wedstrijden), VfL Osnabrück (22 wedstrijden) en SV Zulte Waregem (één wedstrijd) keerde Van Aken begin 2022 terug naar sc Heerenveen. De verdediger maakte zijn comeback in de doelpuntloze uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk. Van Aken verscheen na afloop emotioneel voor de camera van ESPN. “Ik heb het zwaar gehad, veel blessures, veel operaties, mensen die me hebben afgeschreven”, vertelde hij. “Mensen zeiden dat professioneel voetbal er misschien niet meer in zat. Dus ik ben blij dat ik vandaag heb laten zien dat ik het nog kan.”

Fysieke problemen speelden Van Aken ook in zijn tweede periode bij sc Heerenveen parten. De verdediger speelde na zijn comeback in Waalwijk nog twee duels in het seizoen 2021-2022, maar werd wel de gevierde man door diep in blessuretijd de gelijkmaker binnen te tikken tegen aartsrivaal SC Cambuur (3-3). Van Aken begon het daaropvolgende seizoen als basisspeler, maar verloor zijn plek door de omzetting van 5-3-2 naar 4-3-3. Heerenveen besloot zijn aflopende contract niet te verlengen, mede vanwege de knieblessure die hem de laatste maanden van het seizoen aan de kant hield.


De tekst op het bord luidt:

Joost van Aken (Haarlem, 1994) is één van de spelers uit de rij klinkende namen die de jeugdopleiding heeft voortgebracht. De verdediger maakt zijn debuut op 16 februari 2014 in de uitwedstrijd tegen Ajax. Drang om te bewijzen heeft hij en dat gaat in zijn eerste speelminuut op het hoogste niveau gepaard met een gele kaart. Ruim een maand later weet hij al een basisplaats te veroveren. In zijn eerste seizoen weet Van Aken bovendien twee keer te scoren.

In de zomer van 2017 vertrekt Van Aken naar Sheffield Wednesday dat uitkomt in het Engelse Championship. Hij speelt vervolgens nog in Duitsland en Engeland voordat hij in 2022 terugkeert op het Friese nest. In het halve seizoen dat volgt speelt hij drie wedstrijden én maakt hij zich onsterfelijk door in de 96ste minuut de gelijkmaker te scoren tegen SC Cambuur.

Meer Helden van sc Heerenveen