Klaas-Jan Huntelaar

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Klaas-Jan Huntelaar.

The Hunter werd op 12 augustus 1983 op de wereld gezet in het Achterhoekse dorp Drempt. Via amateurclub VV H&K en De Graafschap komt de spits terecht in de jeugdopleiding van PSV. Voor de Eindhovenaren maakt hij zijn debuut in het betaald voetbal, maar door de hevige concurrentiestrijd blijft zijn doorbraak uit. In plaats daarvan komt hij op huurbasis uit voor De Graafschap en AGOVV Apeldoorn. Met 26 treffers in de Eerste Divisie maakt Nederland voor het eerst echt kennis met dé grootste kwaliteit van Huntelaar: afronden.

Goalgetter in Heerenveen

De scoringsdrift van Huntelaar blijkt niet voldoende voor een serieuze kans in het shirt van PSV. De Eindhovense club kiest in 2004 zelfs voor de verrassende komst van Gerald Sibon, waardoor de Achterhoeker de kans krijgt om zijn loopbaan voort te zetten bij sc Heerenveen. Met zijn komst gaat de Friese club er niet achteruit. Al in zijn eerste seizoen produceert Huntelaar negentien doelpunten in 39 wedstrijden. Scoren doet hij onder meer in de UEFA Cup-duels met Benfica, Dinamo Zagreb en Newcastle United.

Met sc Heerenveen mag Huntelaar in het seizoen 2005-2006 opnieuw Europa in. Mede dankzij The Hunter weet het elftal van Gertjan Verbeek de groepsfase van de UEFA Cup te bereiken ten koste van Banik Ostrava. Scoren doet hij niet in deze groepsfase, maar Heerenveen weet opnieuw te overwinteren in Europa. Huntelaar is al vertrokken wanneer Steaua Boekarest op bezoek komt in Friesland. Eind 2005 neemt de goalgetter onder winterse omstandigheden afscheid tegen Ajax, dat mede door zijn toedoen met 4-2 ten onder gaat in het Abe Lenstra Stadion.

Huntelaar maakte nog twintig doelpunten voor sc Heerenveen in zijn laatste seizoenshelft. Scoren doet hij ook voor Ajax, waar hij zijn loopbaan voortzet. Anno 2023 werkt Huntelaar in de technische leiding van de Amsterdammers, maar tussendoor leidde zijn carrière hem nog langs Real Madrid, AC Milan en Schalke 04. Met 42 doelpunten in 76 interlands bewijst Huntelaar tevens zijn waarde voor het Nederlands elftal.

De tekst op het bord luidt:

In het seizoen 2004-2005 haalt sc Heerenveen met Klaas-Jan Huntelaar (Voor-Drempt, 1983) de topscorer van de Eerste divisie binnen. In zijn eerste seizoen troont hij zich met zeventien treffers tot clubtopscorer van dat seizoen. Dat neusje voor doelpunten etaleert de Hunter in het daaropvolgende seizoen opnieuw. In de winterstop heeft hij het aantal doelpunten van een seizoen eerder al geëvenaard.

De clubs staan in de rij voor de doelpuntenmaker en hij vertrekt voor negen miljoen euro naar Ajax. In de legendarische sneeuwwedstrijd tegen zijn nieuwe werkgever, neemt Huntelaar in stijl afscheid. Met een doelpunt en twee assist zwaait hij de Friese supporters uit.

Meer Helden van sc Heerenveen