Marcus Allbäck

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Marcus Allbäck.

Marcus Christian Allbäck werd op 5 juli 1973 geboren in het Zweedse Göteborg. In zijn geboortestad trapte hij zijn voetbalcarrière af in het tenue van Örgryte IS, waar hij 88 doelpunten maakte in meer dan tweehonderd wedstrijden. Tussendoor speelde de immer sympathieke Allbäck eveneens voor het Italiaanse Bari en het Deense Lyngby BK (allebei in het seizoen 1997-1998).

Fenomeen in Friesland

In 2000 plaatste sc Heerenveen zich voor de Champions League door als tweede te eindigen. De Rus Valeri Popovitch keerde niet terug naar Friesland en Dennis de Nooijer kampte met aanhoudend blessureleed, waardoor trainer Foppe de Haan noodgedwongen routinier Harris Huizingh meermaals moest opstellen op het hoogste podium van Europa. Heerenveen zat verlegen om een nieuwe spits en die vond men begin 2001 in de persoon van Allbäck.

Met Allbäck als aanvalsleider krijgt sc Heerenveen weer kleur op de wangen. De Friezen winnen drie van de vier wedstrijden na de winterstop, waaronder een late 1-0 zege op Feyenoord. Zelf zal Allbäck vooral terugdenken aan de uitwedstrijd tegen Willem II. Op 23 februari 2001 maakt de Zweed zijn eerste doelpunt namens Heerenveen en prompt maakt hij die avond een hattrick. In zijn eerste half jaar maakt de aanvaller elf doelpunten, waarvan tien in de Eredivisie.

Allbäck trekt deze lijn door in het seizoen 2001-2002. De spits maakt vijftien Eredivisie-doelpunten in zijn tweede seizoen, waaronder een prachtige actie in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax. Na de winterstop stokt de teller enigszins door transferperikelen, de zwangerschap van zijn vrouw en het aanstaande WK, maar alsnog sluit hij het seizoen af met de status van Speler van het Jaar. Heerenveen verkoopt hem voor zo’n 3,5 miljoen euro aan Aston Villa.

 

De 74-voudig international van Zweden speelde na Aston Villa nog voor Hansa Rostock en FC Kopenhagen. Afsluiten doet Allbäck vanzelfsprekend in het shirt van zijn jeugdliefde Örgryte IS. Na zijn spelerscarrière fungeerde hij lange tijd als assistent-bondscoach van Zweden om nadien verder te gaan als spelersmakelaar. In 2018 keert Allbäck terug in het Abe Lenstra Stadion om nog één keer een ereronde te maken voor alle Feanfans, die hem zestien jaar na zijn vertrek nog altijd niet vergeten zijn.

De tekst op het bord luidt:

Marcus Allbäck (Göteborg, Zweden, 1973) speelt twee seizoenen voor sc Heerenveen, waarin hij vaak trefzeker is. In 57 wedstrijden maakt hij 29 doelpunten. Hij steelt de harten van de Friese supporters en wordt in het seizoen 2001-2002 verkozen tot Speler van het Jaar.

In 2002 vertrekt hij naar Aston Villa, gevolgd door een verblijf bij respectievelijk Hansa Rostock, FC Kopenhagen en Örgryte IS in zijn geboortestad. Allbäck is lange tijd een vaste waarde in het Zweedse nationale elftal. In 74 wedstrijden treft hij dertig keer het net. Na het einde van zijn loopbaan in 2009 wordt hij assistent-trainer van Zweden, een rol die hij tot 2016 heeft vervuld. Sindsdien werkt hij als spelersmakelaar.

Meer Helden van sc Heerenveen