Dennis de Nooijer

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Dennis de Nooijer.

Dennis de Nooijer werd op 4 april 1969 geboren in het Zeelandse Oost-Souburg. Hij kwam iets eerder op de wereld dan zijn tweelingbroer Gérard de Nooijer, die gelijktijdig voor sc Heerenveen speelde. Zoon Jeremy de Nooijer (geboren op 15 maart 1992) kwam overigens uit voor de jeugdopleiding van de Friezen.

Dennis en Gérard de Nooijer spelen allebei voor de lokale amateurclub VV RCS. In 1995 maakt de tweeling de overstap naar de jeugdopleiding van Sparta Rotterdam, waar zij debuteren in het betaald voetbal. Ondanks een zware knieblessure speelde Dennis zich in de kijker bij verschillende clubs door zeventig doelpunten te produceren in maar ruim 250 wedstrijden.

Blessureleed in Heerenveen

In 1998 maakt De Nooijer, opnieuw in het gezelschap van tweelingbroer Gérard, de overstap naar sc Heerenveen. In het Abe Lenstra Stadion moet hij de naar PSV getransfereerde Ruud van Nistelrooij doen vergeten. De Zeeuw scoort in de Europacup II-wedstrijden tegen Amica Wronki (0-1, uit) en Varteks Varazdin (2-1, thuis), maar blijft in competitieverband steken op drie doelpunten en tien assists. De belangrijkste reden: door een zware blessure blijft de teller steken op 22 officiële wedstrijden.

De Nooijer speelt in het seizoen 1999-2000 maar één wedstrijd (negentien minuten) voor sc Heerenveen. De spits mist door blessureleed vrijwel het complete seizoen, waardoor zijn aandeel in de historische tweede plaats nihil is. In de Champions League zal De Nooijer geen minuut in actie komen, maar in het seizoen 2000-2001 komt hij ondanks terugkerende problemen nog wel tot vier doelpunten in tien wedstrijden. Zo maakt de Zeeuw in blessuretijd het winnende doelpunt tegen Feyenoord (1-0).

Door de komst van Marcus Allbäck en zijn blessures haalt De Nooijer niet meer de topvorm uit zijn beginperiode. Heerenveen besluit de spits achtereenvolgens te verhuren aan Sparta Rotterdam en NEC, maar de glans ontbreekt. Na nog een periode bij FC Dordrecht keert hij terug naar het amateurvoetbal en sluit daar zijn carrière af. De Nooijer is sindsdien actief als voetbaltrainer (zowel op amateur- als profniveau) en gaat aan de slag als mede-eigenaar van voetbalschool JVOZ.

De tekst op het bord luidt:

Gérard en Dennis de Nooijer, waar de een gaat, gaat de ander. De tweeling speelt samen in de jeugdopleiding van Sparta en komt in 1998 samen over naar sc Heerenveen.

Dennis de Nooijer is in Friesland voorbestemd om Ruud van Nistelrooij te doen vergeten, maar kan dit door blessures nooit waarmaken. Waar hij in zijn eerste seizoen nog tot zeventien wedstrijden komt, waarin hij drie maal scoort, raakt hij in het tweede seizoen ernstig geblesseerd. Ook het seizoen erna loopt De Nooijer een ernstige blessure op. Bij terugkomst lijkt zijn rol uitgespeeld, hij wordt verhuurd aan Sparta en N.E.C.

In 2004 besluit de tweeling nog één seizoen samen te spelen, bij FC Dordrecht. Daarna sluiten ze hun voetbalcarrière gezamenlijk af.

Meer Helden van sc Heerenveen