Wim Molenaar

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Wim Molenaar.

Wim Molenaar ziet op 11 maart 1924 het levenslicht in Wolvega. De slagerszoon speelt als rechtsbuiten van DOG Wolvega onder leiding van trainer Anton Dalhuijsen, die op dat moment ook al trainer is van VV Heerenveen. Een overstap naar Sportpark Noord ligt in die tijd gevoelig, maar na de Tweede Wereldoorlog besluit hij de overstap alsnog te wagen. Hij krijgt er geen spijt van.

Vriend van Abe

Erevoorzitter Riemer van der Velde kan zich Molenaar nog goed herinneren. “Wim was een dienende voetballer, een gentleman-voetballer, technisch vaardig, redelijk snel en een goede voorzet. Maar hij was geen Abe Lenstra“, zo vertelt hij aan Sport Noord. Molenaar kan het uitstekend vinden met Abe, met wie hij ook buiten het veld een fantastische klik krijgt. De kinderen van zijn legendarische teamgenoten noemen hem zelfs ‘oom Wim’.

Molenaar wint zes Noordelijke titels met VV Heerenveen. Op 7 mei 1950 boekt hij een historische zege met de club: na een 1-5 achterstand gaat Ajax met 6-5 ten onder op Sportpark Noord. Molenaar scoort niet in deze wedstrijd, maar met zestig doelpunten is hij wel degelijk van grote waarde voor het elftal. Na zijn carrière blijft de Wolvegaaster werkzaam voor de voetbalclub. “Wat Wim allemaal wel niet voor de club gedaan heeft… Een fantastische kerel”, zo zal Van der Velde opmerken.

Vanwege zijn verdiensten voor de voetbalclub krijgt Molenaar de eretitel ‘Heer van Heerenveen’. Op 21 december 2008 overlijdt hij op 84-jarige leeftijd in Heerenveen.

De tekst op het bord luidt:

Wim Molenaar speelt in de jaren veertig en vijftig als rechtsbuiten van Heerenveen. Hij is technisch zeer vaardig, snel en heeft een goede voorzet. Hij speelt mee in de memorabele wedstrijd tegen Ajax en wint zesmaal de noordelijke titel. Riemer van der Velde noemt Wim Molenaar een ‘gentleman-voetballer’. Hij speelt altijd in dienst van het team.

Later blijft Molenaar actief betrokken bij de club. De voormalig rechtsbuiten is bijna iedere dag aanwezig op het Abe Lenstra stadion. Hij ondersteunt de club vanuit verschillende functie en wordt in 2000 geridderd tot Heer van Heerenveen.

Meer Helden van sc Heerenveen