Arek Radomski

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Arek Radomski.

Arkadiusz (Arek) Radomski ziet op 27 juni 1977 het levenslicht in het Poolse Gniezno. Via het lokale Mieszko Gniezno en Lech Poznan komt de middenvelder op zestienjarige leeftijd terecht bij BV Veendam. Op De Langeleegte wekt hij de aandacht van voorzitter Riemer van der Velde en trainer Foppe de Haan, die na een positief oordeel besluiten om hem naar het Abe Lenstra Stadion te halen.

Onmisbaar in Heerenveen

De Haan stoort zich regelmatig aan de houding van Radomski, die er in zijn optiek niet alles aan doet om het maximale uit zijn carrière te halen. Na zijn loopbaan geeft hij de trainer hierin gelijk. Toch groeit de Pool wel degelijk uit tot een onmisbare schakel bij sc Heerenveen. Hij is vooral een meester in het onderscheppen van de vijandelijke aanval om de bal vervolgens in te leveren bij meer begaafde teamgenoten.

Radomski speelt tussen 1998 en 2005 in het Abe Lenstra Stadion. De Pool noteert meer dan 250 wedstrijden in het pompeblêdentenue, waarin hij vijf keer weet te scoren. Radomski ziet sc Heerenveen geleidelijk uitgroeien tot een Nederlandse subtopper en in 2000 fungeert hij zelfs als sterkhouder in het elftal dat zich als nummer twee van Nederland plaatst voor de groepsfase van de Champions League.

Na zeven seizoenen besluit Radomski om sc Heerenveen te verlaten. Hij speelt daarna nog voor het Oostenrijkse Austria Wien, NEC en het Poolse Cracovia Kraków. In 2013 zet Radomski een punt achter zijn carrière. De dertigvoudig international begint samen met oud-teamgenoot Andrzej Niedzielan een voetbalschool in Polen.

De tekst op het bord luidt:

Een droomelftal van sc Heerenveen-spelers? In het jubileumjaar zijn Riemer van der Velde en Foppe de Haan het snel eens: in dat team is de centrale middenveldpositie beslist voor Arek Radomski (Gniezno, Polen, 1977).

Jarenlang is de Poolse controleur een onmisbare schakel op het Friese middenveld. Geen man van grootspraak, doelpunten of onnavolgbare acties, maar gezegend met een geweldig spelinzicht. Radomski staat altijd op de goede plek, dat springt nog het meest in het oog op een van die spaarzame dagen waarop hij ontbreekt. De ingetogen balansbewaker is een sterkhouder in het elftal dat Champions League-voetbal afdwingt. Na al die mooie jaren in Friesland wint Radomski de dubbel met Austria Wien en speelt hij drie wedstrijden op het WK in 2006.

Meer Helden van sc Heerenveen