Gérard de Nooijer

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Gérard de Nooijer.

Op 4 april 1969 komt in Oost-Souburg een tweeling ter wereld: Dennis en Gérard de Nooijer. Dennis ziet als eerste het levenslicht, maar daarna krijgen de tweelingbroers een geweldige relatie. Op het voetbalveld maken zij lange tijd zelfs dezelfde carrièrekeuzes: VV RCS, Sparta Rotterdam en sc Heerenveen.

Trefzeker debuutseizoen

In de zomer van 1998 maken Dennis en Gérard de Nooijer samen de overstap naar sc Heerenveen. Dennis moet Ruud van Nistelrooij doen vergeten in Friesland, maar door blessureleed kan hij die verwachtingen maar mondjesmaat inlossen. Bij afwezigheid van de spits groeit uitgerekend zijn tweelingbroer uit tot een heuse goalgetter. Als verdediger annex middenvelder produceert Gérard in 1998-1999 maar liefst tien doelpunten, waarvan negen in de Eredivisie. Op aangeven van Radoslav Samardzic maakt hij zelfs beide doelpunten tegen RKC Waalwijk (2-0).

In het seizoen 1999-2000 maakt De Nooijer de 2-1 in de thuiswedstrijd tegen aartsrivaal SC Cambuur (4-1 zege). Door een buikspierblessure moet hij dat seizoen een aantal wedstrijden toekijken, waardoor hij in de laatste reeks competitiewedstrijden als reservespeler fungeert. Hij bewijst desalniettemin zijn waarde in de thuisduels met Fortuna Sittard (3-0) en Roda JC (5-1) door een treffer mee te pikken.

Champions League met Heerenveen

De Nooijer is eveneens van de partij wanneer sc Heerenveen zich kwalificeert voor de groepsfase van de Champions League door als tweede van Nederland te eindigen. Hij speelt mee in alle Champions League-wedstrijden van sc Heerenveen. De Zeeuw groeit weer uit tot een belangrijke kracht en scoort in oktober 2001 tweemaal in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen Ajax, maar in 2002 komt zijn periode in Friesland abrupt ten einde. Na een ruzie met Foppe de Haan verhuist De Nooijer naar Feyenoord.

Tussen 2004 en 2006 sluit De Nooijer zijn carrière af bij FC Dordrecht. Hij besluit in de voetbalwereld actief te blijven door het trainersvak in te gaan. In verschillende rolverdelingen is De Nooijer actief voor achtereenvolgens FC Dauwendaele, VV Goes, FC Dordrecht, Dalian Istar (China) en Sparta Rotterdam. Namens HB Istar is hij anno 2023 opnieuw werkzaam op Chinese bodem.

De tekst op het bord luidt:

De voetballende tweeling Dennis en Gérard de Nooijer belandt na een lange tijd bij Sparta als geroutineerd duo (29) in Fryslân. Gérard de Nooijer beleeft de opmars in het Abe Lenstra stadion en viert er zijn voetbalhoogtijdagen. In een goed ingespeeld en geroutineerd elftal eindigt sc Heerenveen in 2000 zelfs als runner-up achter kampioen PSV. Met die tweede plaats kwalificeren de Friezen zich rechtstreeks voor de Champions League.

Gérard de Nooijer is veelzijdig: hij speelt als linksback, aanvallende middenvelder, soms zelfs in de spits en uiteindelijk als centrale verdediger. In de legendarische wedstrijd tegen Ajax op 24 oktober 2001 (Ajax neemt uit protest geen fans mee, het Ajax-bestuur zit als enige in het gastenvak) is Gérard met twee goals één van de uitblinkers (5-1). In 2002 vertrekt De Nooijer naar Feyenoord.

Meer Helden van sc Heerenveen