Hans Vonk

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Hans Vonk.

Johannes Adrianus (‘Hans’) Vonk ziet op 30 januari 1970 het levenslicht in het Zuid-Afrikaanse Alberton, in de buurt van Johannesburg. Zijn ouders waren tien jaar eerder van Noord-Brabant naar het Afrikaanse land verhuisd. Vonk is twee jaar oud wanneer het gezin besluit om terug te keren naar Nederland. Het is uiteindelijk aan een journalist uit Zuid-Afrika te danken dat de doelman 43 interlands voor Bafana Bafana, de bijnaam van de nationale ploeg, mag afwerken.

Betrouwbare doelman in Friesland

Via VV Woudrichem, GVV Unitas, RKC Waalwijk, FC Wageningen en FC Den Bosch komt Vonk in 1996 terecht bij sc Heerenveen. Onder leiding van Foppe de Haan weet de doelman in zijn eerste seizoen meteen de bekerfinale te bereiken, maar Roda JC verpest het Friese feestje in De Kuip (2-4). Een jaar later is het alsnog feest in Heerenveen. Het team krijgt via de kleine bekerfinale een nieuwe kans op Europees voetbal en in Zwolle lukt het om FC Twente op de knieën te krijgen: 3-1.

Heerenveen heeft in 1998 al een aantal Intertoto-wedstrijden in de benen, maar het Europacup II-optreden geldt als het echte debuut buiten Nederland. Twee jaar later lukt het de manschappen van De Haan zelfs om als nummer twee van Nederland door te stoten naar de Champions League. Vonk weet in het miljoenenbal één keer de nul te houden en heeft daarmee een aandeel in de historische 1-0 overwinning op Olympiakos Piraeus.

Vonk draagt ook bij aan de UEFA Cup-kwalificatie van 2002 en 2004. In het seizoen 2001-2002 slikt sc Heerenveen zelfs maar 27 competitietreffers en heeft daarmee de minst gepasseerde achterhoede van Nederland. Na acht seizoenen vertrekt de doelman naar Ajax, waar hij ondanks de rol van stand-in toch nog bijna dertig wedstrijden speelt. Vonk keept twee seizoenen voor Ajax Cape Town in Zuid-Afrika en keert vervolgens terug naar Amsterdam.

Een kus voor bekerheld Gerald Sibon

Bekerwinnaar met sc Heerenveen

Begin 2009 keert Vonk terug naar sc Heerenveen. De doelman raakt geblesseerd in de halve finale van de KNVB Beker tegen FC Volendam (0-2 overwinning), maar keert op tijd terug om de finale tegen FC Twente te keepen. Vonk kijkt in de strafschoppenserie de inzet van Youssouf Hersi over en springt Gerald Sibon als eerste in de armen wanneer de spits de beslissende penalty in de bovenhoek plaatst. Voor het eerst in de clubgeschiedenis wint Heerenveen een hoofdprijs.

Vonk sluit zijn loopbaan af bij Ajax Cape Town. Hij keert opnieuw terug naar Nederland, waar hij onder Gertjan Verbeek als teammanager komt te werken bij AZ. De oud-doelman verlaat AZ halverwege het seizoen 2013-2014 om voormalig collega Johan Hansma op te volgen als technisch directeur van sc Heerenveen. Vonk krijgt na twee jaar geen nieuw contract aangeboden en besluit zich ditmaal voor lange tijd te vestigen in Zuid-Afrika. Na een nieuw dienstverband bij de voetbalclub uit Kaapstad (sinds 2020 Cape Town Spurs geheten) besluit hij een eigen bedrijf op te richten: Hans Vonk Travel.

De tekst op het bord luidt:

Hans Vonk (Alberton, Zuid-Afrika, 1970) komt als ervaren doelman van RKC naar sc Heerenveen. Hij brengt alles wat een doelverdediger nodig heeft: lengte, rust en organisatietalent. De betrouwbare sluitpost is het fundament onder fraaie hoogtepunten: de tweede bekerfinale, voor het eerst écht Europees voetbal na een beslissingsduel in Zwolle en de tweede plaats in de Eredivisie in het seizoen 1999-2000.

Met zijn goede prestaties verdient de geboren Zuid-Afrikaan een plek in het nationale team. Het is ongekend: plots schittert een speler van sc Heerenveen op het WK in Frankrijk.

Na enkele jaren bij Ajax en Ajax Cape Town keert Vonk in de winter van 2009 terug in Friesland. Hij bekroont zijn loopbaan met de bekerwinst tegen FC Twente. In de strafschoppenserie kijkt Vonk de penalty van Youssouf Hersi geroutineerd over zijn doel.

Meer Helden van sc Heerenveen