Petter Hansson

Voetbalclub Heerenveen bestond in het seizoen 2020-2021 honderd jaar. Een mijlpaal die gevierd moest worden. En een mijlpaal die een cadeau verdiende. Supportersvereniging FeanFan bedacht hiervoor het project Helden van Heerenveen. Supporters konden hun helden van honderd jaar sc Heerenveen kiezen. Daar is een prachtige lijst uitgekomen van honderd namen van spelers, trainers en bestuurders die in de eerste eeuw van de club van grote waarde zijn geweest. Eén van deze helden is Petter Hansson.

Petter Hansson komt op 14 december 1976 ter wereld in het Zweedse Söderdamn. In zijn geboorteplaats zet hij zijn eerste stappen als voetballer bij Söderhamns FF. In 1998 stapt de centrale verdediger over naar Halmstads BK, waarmee hij in 2000 de landstitel verovert.

Speler van het Jaar-specialist

In de zomer van 2002 maakt De Witte Tornado de overstap naar sc Heerenveen. Trainer Foppe de Haan gunt Hansson meteen een basisplaats. In het begin maakt de verdediger een onwennige indruk, maar het duurt niet lang voordat hij het hart van de Feanfans steelt. Vooral de onverzettelijkheid van de Zweed kan de supporters in het Abe Lenstra Stadion zeer bekoren.

Hansson wint in zijn debuutseizoen bij sc Heerenveen meteen de Speler van het Jaar-trofee. De Zweed is niet de eerste verdediger die de verkiezing van supportersvereniging FeanFan wint, maar hij groeit wel uit tot recordhouder door de beker ook in 2004, 2005 én 2006 te winnen. Hij laat daarmee clubicoon Maarten de Jong achter zich. Pas in het seizoen 2006-2007 weet Afonso Alves de hegemonie van Hansson te doorbreken.

Hansson speelt in totaal tweehonderd wedstrijden voor sc Heerenveen. Hij maakt zestien doelpunten, waaronder een verschrikkelijk harde streep in de uitwedstrijd tegen PSV. Ook in Europees clubverband blijft de international van Zweden keurig overeind. Heerenveen weet tweemaal op rij te overwinteren in Europa, mede dankzij de befaamde zege op VfB Stuttgart (1-0) in de dichte mist.


De tekst op het bord luidt:

Petter Hansson moet eerst enorm wennen aan het Nederlandse voetbal. Als hij eenmaal is gewend, wordt hij maar liefst vier keer op rij gekozen tot Speler van het Jaar. De Witte Tornado groeit uit tot absolute leider en publieksheld. Solide en onverschrokken leidt hij zijn defensie.

In het hart van de verdediging voelt deze Viking zich thuis. De mistwedstrijd tegen VfB Stuttgart (1-0) staat menig feanfan in het geheugen gegrift. De stoere Zweed ziet er vervaarlijk uit met watten in beide neusgaten en jaagt zo de Duitse aanvallers de stuipen op het lijf. Maar ook in de dubbele ontmoeting met Newcastle United laat Hansson zich nadrukkelijk gelden. Het publiek geniet en scandeert nog maar eens zijn naam: Pet-ter Hans-son!

Meer Helden van sc Heerenveen